Ga naar de inhoud

2018

Kiekjesdagen

Vrijdag 28 en zaterdag 29 december kon men weer heel veel foto´s (m.n. groepsfoto´s) bekijken bij de HVA. Ook dit jaar kwamen weer heel veel bezoekers een kijkje nemen en daarbij oude herinneringen ophalen. De sfeer was vanaf het allereerste moment heel gezellig te noemen. Foto’s werden bekeken, namen in gevuld en tenslotte werd er onder het genot van een kop koffie en/of glas glühwein gezellig bijgepraat.

In de theaterzaal zorgde het Kouwenkoor de eerste dag (28 dec.) met vrolijke Hollandse liedjes voor de muzikale intermezzo’s.

De tweede dag (29 dec.) was het aantal bezoekers nog wat groter dan op de eerste. Heel veel bezoekers kwamen niet alleen voor de foto’s, maar zeker ook voor de taxateur Enno de Boer. Menigeen had zijn of haar dierbare “kostbare” erfstukken, hebbedingentjes, enz. uit de kast gehaald om op hun werkelijke waarde te laten schatten. Diegenen die daarbij hadden gehoopt als miljonair huiswaarts te kunnen keren, kwamen bedrogen uit. Eén object (tevens de hoogste waarde deze dag) werd geschat op ca. € 1000,00. Uit de reacties van de bezoekers mag worden geconcludeerd dat een dergelijke taxatiemiddag zeker voor herhaling vatbaar is.

Een woord van dank daarvoor ook aan Enno de Boer, die met zijn uitleg en verhalen bij de aangeboden objecten veel waardering oogste.

Heel veel belangsteling was er op beide dagen ook voor de digitale touchscreentafel waarop alle groepsfoto’s waren te bekijken.

De HVA gaat de komende maanden verder met het “inkloppen” van foto’s en andere informatie in deze digitale tafel.

Open Monumentendag 2018

In ons juninummer werd al het één ander verteld over Open Monumentendag (8 en 9 september 2018). Zoals u van ons gewend bent waren de activiteiten op het kalkoventerrein gepland op de zaterdag. Gelet op de weersvoorspellingen leek het een mooie dag te worden. En dat werd het!

Het kalkoventerrein werd zaterdagochtend ”omgetoverd” tot een feestterrein.
Een markt met oude ambachten en streekproducten, prachtige foto-exposities (o.a. van Ver. De Ommerschans), een houtsculpturenzager, een bierbrouwer en een hoefsmid gaven een mooie invulling van het terrein.

Zij hadden allen om 13.00 uur hun plaatsen ingenomen en konden gedurende de hele middag rekenen op de belangstelling van de bezoekers, die in grote getalen waren gekomen. Het werk van de houtsculpturenzager trok veel belangstelling. Hij zaagde uit een groot blok hout een kalkoven, die de HVA aan het eind van de middag kreeg aangeboden. Zangkoor ”De Scheepsjagers” en blaasorkest ”Toet & Bloaslust” zorgden voor vrolijke zang en muziek.

In de turfschuur speelde theatergroep ”Firma” uit Ommen de voorstelling ”Het leed is van mij”, over de moord op Zientje in de kolonie Ommerschans. Deze voorstelling werd enkele keren herhaald. Een verhalenvertelster vertelde over Willempje, een strafkoloniste in de Ommerschans. De turfschuur zat tijdens alle voorstellingen vol. Rond de klok van 17.00 uur keerden de laatste bezoekers huiswaarts. Uit de reacties mogen we concluderen dat iedereen een geweldige middag heeft gehad.

De HVA kan dan ook terug zien op een succesvolle viering Open Monumentendag 2018.

Vechtdal fiets4daagse

Na een paar rustige maanden (juli en augustus zijn altijd relatief rustig wat betreft de ontvangst van groepen) konden de HVA-vrijwilligers woensdag 5 september jl. weer flink ”aan de bak”.

De route van de deelnemers van de Vechtdalfiets4daagse, die startten op camping ”Si es An” en camping ”Stoetenslagh”, lag langs het kalkoventerrein. De organisatie van deze fiets4daagse wees de deelnemers in de routebeschrijving op ons museum. Een advies om eens een kijkje te nemen? We weten het niet! Uitnodigend waren in ieder geval wel de spandoeken ”De koffie is klaar!”

Veel, heel veel fietsers maakten van de gelegenheid gebruik om rond te kijken in het museum, te luisteren naar de muzikale klanken van 2 accordeonisten (soms werd er zelfs gedanst) en/of een boottochtje te maken. Menigeen bleef langer op het terrein dan eigenlijk vooraf de bedoeling was.

”Wat maakt het uit, het weer is mooi en hier is het gezellig”, was een veel gehoorde opmerking.

Omstreeks 14.00 uur werd het rustiger op het terrein. Af en toe druppelden er toen nog een paar fietsers binnen om nog even rond te kijken en een kopje koffie/thee te drinken.

De HVA-vrijwilligers kunnen op een zonnige en gezellige dag terug zien.

Tweede Avereest Historisch Spektakel

De initiatiefnemers voor dit 2e Avereester Historisch Spektakel, Bert Bakker, Harry Hulleman en het bestuur van de Historische Vereniging Avereest hoopten en hopen door de organisatie van dit evenement de mensen warm te maken voor de regionale geschiedenis en /of het historisch besef van de inwoners van de voormalige gemeente Avereest te vergroten.

Gelet op het aantal bezoekers en het enthousiasme van medewerkers en bezoekers lijkt deze doelstelling behaald. Verheugend was het feit dat er ook heel veel jeugd kwamen kijken naar de activiteiten op het kalkoventerrein.

Zaterdag 26 mei 2018 zal bij heel veel Dedemsvaarters en de bezoekers uit de wijde omgeving in het geheugen gegrift blijven staan. ’s Morgens ging een aantal medewerkers, gekleed en geschminkt al het dorp in om de mensen te attenderen op hetgeen er ’s middags op het kalkoventerrein stond te gebeuren. Het kalkoventerrein was voor deze dag omgetoverd tot een dorp in stijl van het jaar 1851. Medewerkers waren allen gekleed in “mode 1851”. Een prachtig gezicht.

De hoofdact van deze dag was de begrafenis van Willem Jan Baron van Dedem. In een prachtige lijkkoets werd de kist vervoerd vanaf de kerk naar de begraafplaats.

In het dorp ging het normale leven natuurlijk ook gewoon door.

Zo werd er op het marktplein flink gehandeld. De diverse marktkooplieden deden deze dag goede zaken. De kinderen, gezeten in oude schoolbankjes kregen geschiedenis en aardrijkskundeles. Eén leerling wist te voorspellen dat Avereest in 2018 niet meer zou bestaan, maar zou zijn samengevoegd met Hardenberg en Gramsbergen. Mannen in de kroeg gokten er driftig op los. Ook toen kon niet iedereen winnen bij het spel, dat moge duidelijk zijn. Eén verliezer ging daardoor volledig “door het lint”. Gelukkig wist men een vechtpartij in de kiem te smoren. Een dorpsroddel die plots op tafel kwam in de kroeg, bracht daarna weer het nodige leven in de brouwerij.

Tenslotte was er de boerenbruiloft. Het bruidspaar en de naaste familieleden en vrienden hadden voor deze gelegenheid een paar oude dansen ingestudeerd. Met veel enthousiasme werden deze uitgevoerd.

Een schaapherder met zijn hond liep met zijn (kleine) kudde schapen regelmatig over het kalkoventerrein. De hoefsmid besloeg de paarden, een barbier scheerde zijn klanten, vrouwen bakten “knieperties”, bedelaars struinden wat rond en zo was er veel, héél veel te zien en te beleven.

Alle medewerkers hartelijk dank voor jullie geweldige inzet!

Na het opruimen en een nachtje slapen kunnen we niet anders concluderen dan: Wat was het weer een fantastische dag! “Een dag met een gouden randje.”

Fotoalbum

error: Inhoud is beveiligd! ©HVAvereest