Ga naar de inhoud

2005

Kiekjesdagen (2005) weer groot succes

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar (de eerste keer was in 2001) heeft men afgelopen woensdag en donderdag weer groepsfoto’s kunnen bekijken bij de Historische Vereniging Avereest. Deze kiekjesdagen zijn inmiddels uitgegroeid tot een bekend evenement in de voormalige gemeente Avereest en wijde omgeving en zijn een feest van ontmoeting en herkenning. Vroegere schoolvriend(inn)en, buurtbewoners, dorpsgenoten, enz. die elkaar soms jarenlang niet hebben gezien of gesproken, ontmoeten elkaar op de kiekjesdagen in de oudheidkamer of de turfschuur. We kunnen spreken van een reünie.

In de oudheidkamer liggen op een lange tafel vele mappen met daarin even zovele foto’s, voorzien van namenlijsten. De bezoekers zoeken een voor hen interessante map van een school of vereniging en speuren de foto’s en namenlijst na. Ondertussen werd er druk gebabbeld over gebeurtenissen en ervaringen van vroeger. ”Zeg weet je nog wel dat………, enz. enz.”. Gezelligheid troef! In de turfschuur heerst een andere sfeer. Op lange tafels liggen een groot aantal groepsfoto’s, waarbij lijsten zijn gevoegd waarop nog geen, of enkele namen staan vermeld. Bezoekers schuifelden langs de tafels en zoeken naar bekende gezichten. Vroegere vrienden, kennissen, familieleden, enz.

De HVA hoopt door bezoekers de gelegenheid te geven deze foto’s met meerdere personen te bekijken, veel namen te kunnen achterhalen. Bij de ene foto lukt dat heel snel, bij andere duurt het veel langer of helemaal niet. Het maakt daarbij eigenlijk niet zoveel uit of het heel oude, of foto’s van meer recentere datum, betreft.
De vrijwilligers en het bestuur van de HVA waren aan het eind van de kiekjesdagen zeer tevreden mensen: Veel heel tevreden en blije bezoekers, veel (door bezoekers meegebrachte) nieuwe foto’s, veel bijgeschreven namen en tenslotte ook een aantal nieuw leden.

Het aantal bezoekers wordt geschat op 250 – 300 personen, waaronder ook weer een aantal bekende oud-Dedemsvaarters, zoals Reinier Paping en echtgenote en de familie Wiersma, die al in 1971 uit Dedemsvaart zijn vertrokken.

Landelijke archievendag (zaterdag 29 oktober 2005)

De historische dag van het gemeentearchief Hardenberg wordt georganiseerd in samenwerking met de vier historische verenigingen in de gemeente Hardenberg. De HVA zal zaterdag met een stand aanwezig zijn in het gemeentehuis te Hardenberg. Het thema voor deze dag is: Buren. In dat kader zullen ook diverse genealogische werkgroepen aanwezig zijn. Onze vereniging zal zich met name richten op de scheepvaart en schippers. Het gemeentearchief is bezichtigen en er worden films en powerpoint-presentaties vertoond.

Expositie scheepvaart

Eveneens op 9 april (’s middags) werd door de “Werkgroep Scheepvaart” van onze historische vereniging de expositie Schepen en scheepvaart rondom de Dedemsvaart geopend. Deze expositie vindt u in de oudheidkamer. Op de panelen zijn talrijke foto’s uit het rijke scheepvaartverleden van de Dedemsvaart te zien, o.a. schepen, scheepvaart en scheepswerven. Verder zijn er ook scheepsattributen en scheepsmodellen te zien. Tevens is er documentatie. De werkgroep heeft een lijst samengesteld van alle schepen die ooit eens hun domicilie hadden te Avereest (honderden), en de schepen die op scheepswerven in Avereest zijn gebouwd. In totaal zijn er dertien scheepswerven geweest in de loop van de tijd. Scheepswerf Peters is van Dedemsvaart naar Kampen verhuist. Geertman die een scheepswerf had aan de Moerheimstraat is verhuist naar Zwartsluis, waarna de woonarkenbouwer Van Wieren aan de Moerheimstraat aldaar een bedrijf had. Mittendorff heeft jarenlang een grote scheepswerf gehad aan de Hoofdvaart. De Dedemsvaartse Onderlinge Verzekerings Maatschappij van IJzeren Schepen heeft tot ver in de zestiger jaren een nuttig en bloeiend bestaan gehad. Talrijke schepen waren er bij verzekerd (zie HVA 2001/4 pag.47). De tentoonstelling werd geopend door de oud-schipper Gerrit Klein uit Zutphen, met het geven van een signaal op de scheepstoeter.

Deze expositie zal ook in het seizoen 2006 nog te zien zijn. De werkgroep is nog steeds bezig met het verzamelen van nieuwe materialen (foto’s en documentatie). Mocht u informatie/foto’s e.d. hebben van schepen die in Dedemsvaart zijn gebouwd, wilt u dan eens contact met ons opnemen?

Expositie “Oorlog en bevrijding”

Op zaterdag 9 april 2005 werd in de turfschuur de expositie “Oorlog en bevrijding” geopend door wethouder J. Liese. Deze expositie werd opgezet omdat het dit jaar 60 jaar geleden is dat Nederland de bevrijding vierde van de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting. Hoewel de expositie zou duren tot 31 mei, heeft men besloten deze tentoonstelling te laten laten staan tot het einde van het seizoen (30 oktober 2005).

De expostie bestaat uit foto’s, schilderijen en documentatie. Ook is de map met documentatie van de heer H.M. Roering uit Amsterdam, die in de oorlog in Dedemsvaart verbleef, erg interessant. Hij heeft persoonlijk de Duitse razzia door de Grüne Polizei op 20 februari 1944 in de Ned. Hervormde Kerk meegemaakt. Eveneens is er een map van de heer P. Makaske, die een beeld geeft van Joodse gemeenschap van Avereest voor en tijdens de oorlog.

De Kalkovenwijk (maart 2005)

De afgelopen weken is er hard gewerkt om de Kalkovenwijk weer open te graven. Het wijkje dat tot voor kort “stopte” ter hoogte van het schelpentalud, is inmiddels doorgetrokken tot aan de zuidgrens van het kalkovencomplex.
Tot voor kort lag er over een smalle sloot nog het voetgangersbruggetje. Over enige tijd zal er op ongeveer de zelfde plaats een echte ophaalbrug verschijnen. Het HVA-bestuur hoopt dat e.e.a gerealiseerd kan worden voor de opening van het nieuwe seizoen.

Ook de haven kreeg een opknapbeurt. Er was nl. dermate veel zand onder het schip geslibt, dat dit bij laag water op het zand lag. Door het “opnieuw” uitgraven hopen we dit probleem verholpen te hebben.

Op donderdag 7 april werd de ophaalbrug over de nieuw aangelegde Kalkovenwijk geplaatst.

error: Inhoud is beveiligd! ©HVAvereest