Ga naar de inhoud

2009

Kiekjesdagen 2009

Op het kalkoventerrein was het zondag- en maandagmiddag ( 27 en 28 december) weer een komen en gaan van bezoekers. Honderden mensen uit de wijde omgeving kwamen naar het museum voor de traditionele kiekjesdagen. In de oudheidkamer lagen ruim veertig mappen (ordners) met groepsfoto’s van de diverse scholen, verenigingen, enz. De meeste namenlijsten vbij deze foto’s waren compleet, maar daar waar nog onvolledigheden werden aangetroffen werd er druk geschreven. In de Turfschuur lagen heel veel oude schoolfoto’s tentoongesteld op lange tafels met lijsten waarop de namen van de personen op de foto’s ingevuld konden worden. Ook hiervan werd goed gebruik gemaakt. De HVA kan het komende jaar weer heel veel foto’s invoegen in de ordners in de oudheidkamer.

De kiekjesdagen bij de HVA in Dedemsvaart zijn zo langzamerhand een begrip geworden. Het is, behalve een feest van herkenning van oud-klasgenoten, mede-spelers bij een sportvereniging of oud-leden van een club/vereniging ook een reünie. Na vele jaren elkaar niet gezien of gesproken te hebben ontmoet men elkaar tijdens deze kiekjesdagen.
In 2010 gaat de HVA de kiekjesdagen voor de 10e keer op de agenda zetten. Het worden zeker weer een paar fantastische dagen.

12 september 2009 – Een ONVERGETELIJKE dag

Het was zaterdag 12 september voor een groot aantal vrijwilligers en de bestuursleden “al vroeg dag”. Nog diverse voorbereidingen moesten worden getroffen om bezoekers te kunnen ontvangen i.v.m. Open Monumentendag en… natuurlijk het 25 jarig jubileum van de Historische Vereniging Avereest.
Begon de dag aanvankelijk nog enigszins somber, al vrij snel brak de zon letterlijk en figuurlijk door. Al ruim voor 10.00 uur kwamen de eerste bezoekers een kijkje nemen. De bestuursleden stelden zich op voor de receptie.

Om 11.00 uur volgde de officiële opening. Barend Rooseboom keek in zijn toespraak terug op de afgelopen 25 jaar en vervolgens sprak hij over de dromen van de HVA voor de komende 25 jaar: (Recreatieve) scheepvaart terugbrengen in dit gebied! Wethouder Liese blikt terug naar het eerste onderkomen van de HVA: “een hokje onderin het voormalige gemeentehuis”. Het deed hem denken aan een kolenhok. “Dedemsvaart mag trots zijn op dit complex, dat dankzij de HVA tot stand is gekomen”, aldus Liese.

Het boek “Met pennenstreken langs De Dedemsvaart” dat door de HVA werd uitgegeven ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan, werd door een goochelaar (voormalig huisarts Meyboom) te voorschijn getoverd en overhandigd aan Bertus Drent, zoon van de maker van de pentekeningen in het boek. Op zijn beurt overhandigde Bertus Drent dit eerste exemplaar aan wethouder Liese.

Wie dacht dat daarmee het officiële gedeelte was afgerond, kwam bedrogen uit, want… vice voorzitter Wink nam het woord en kondigde de komst van burgemeester Meulman aan. Voorzitter Rooseboom was de regie even kwijt. De verbazing was groot. Barend Rooseboom kreeg o.a. voor zijn 25-jarig voorzitterschap een Koninklijke onderscheiding opgespeld.

Omstreeks 12.00 uur kon het feest dan echt beginnen. Het was inmiddels al behoorlijk druk op het kalkovencomplex. Het boek “Met pennenstreken langs De Dedemsvaart” ging als een warm broodje over de toonbank. Ook de andere stand met boeken, DVD’s, kaarsen, kaarten had een grote toeloop van geïnteresseerden. Bij de fotostand van de HVA was het een drukte van belang. De medewerkers (vrijwilligers) van onze vereniging hadden soms amper tijd om een kopje koffie te drinken of een broodje te eten. De kraampjes met streekproducten en de stands van de plaatselijke kunstenaars werden goed bezocht. Een draaiorgel zorgde voor de muzikale noot.

Feest alom dus. Gedurende de gehele middag bleef het ontzettend druk en gezellig op het kalkovencomplex. Naast een draaiorgel waren er een shantykoor (De Scheepsjagers), een vocal-groep (Tissue), een blaasorkest (Toet’n en Bloaslust) en een volksdansgroep uit Hellendoorn. Afwisselend werd er opgetreden, hetgeen er voor zorgde dat er doorlopend afwisseling was in activiteiten.

Samenvattend: Een zonnige, feestelijke en geslaagde dag voor de ruim tweeduizend bezoekers. Een dag om niet te vergeten! Voor de medewerkers van de Historische Vereniging Avereest werd de dag afgesloten met een gezellig etentje.

9 juli 1809 – 9 juli 2009

Het kanaal De Dedemsvaart, het dorp Dedemsvaart en tenslotte ook onze vereniging zijn vandaag (donderdag 9 juli 2009) weer flink “op de kaart” gezet.
De jubileumviering, die vandaag plaatsvond, was een aaneenschakeling van tal van hoogtepunten waarover nog lange tijd zal worden nagepraat.
De nazaten van Baron van Dedem die op uitnodiging van de HVA bij de feestelijkheden aanwezig waren spraken van een “onvergetelijke dag”.

Vanaf ongeveer 12 uur werden de genodigden, waaronder ruim dertig nazaten van Baron van Dedem, ontvangen in de Turfschuur. De genodigden kregen koffie en broodjes aangeboden. Ook was er voor iedereen een kop soep.
Om ongeveer kwart over één vertrok een historische optocht van diverse hand- en trekkarren, koetsen, huifkarren en enige motorisch aangedreven voertuigen richting het violenveld aan de Hoofdvaart. (Het violenveld was enige weken geleden al merendeels aangeplant door leerlingen van het Vechtdalcollege).
Na een officieel welkomstwoord door Barend Rooseboom, waarbij hij een vurig pleidooi hield voor het weer opengraven van de gedempte kanalen en wijken. volgden toespraken van dhr. P. Jansen (gedeputeerde van Overijssel) en burgemeester Meulman.
Vervolgens kon het massaal toegestroomde publiek genieten van een act van een tweetal waternimfen, muziek en het symbolisch weer opengraven van het kanaal, door het planten van de laatste blauwe viooltjes door de kinderen Van Dedem onder toeziend oog van gedeputeerde Jansen.

De familie van Dedem bood de HVA een door Roel Kuiken geschilderd doek van de Wisseling aan. Dit schilderij geeft een beeld van de Wissling in de winter omstreeks 1960.
Dit schilderij is te bezichtigen in de oudheidkamer.
Bakkerij Dorgelo had een prachtig standbeeld van de baron laten vervaardigen, dat t.z.t. een plaatsje moet krijgen aan de Wisseling. Het beeld staat nu tijdelijk in het leshuis op het kalkovencomplex.
De deelnemers aan de historische optocht (waaronder veel vrijwilligers van de HVA) vertrokken na de feestelijkheden aan de Hoofdvaart weer naar het kalkovencomplex, waar het programma werd voortgezet. Zo werd er een nieuwe film gepresenteerd (de “Vaart” erin) en kon men luisteren naar een nieuw lied van de groep “Tissue”. Onder het genot van een hapje en drankje werd er nog enige tijd gezellig nagebabbeld over deze jubileumviering.

Sluizenproject

Zaterdag 20 juni werd het het Sluizenproject officieel geopend. Het idee voor dit project is afkomstig van Henri Schuurman uit Vinkenbuurt. Het leek hem een mooi plan om, in het kader van 200 jaar De Dedemsvaart, bij de plaatsen waar vroeger de sluizen waren, borden te plaatsen met enige informatie over die vroegere tijden. De HVA pakte dit plan op en in samenwerking met provincie, de waterschappen en de hv’s van Hasselt en Nieuwleusen lukte het dit plan te realiseren.

Op de plaatsen waar vroeger in het kanaal De Dedemsvaart een sluis lag, staat nu een prachtig bord met een aantal foto’s en enige informatie over de directe omgeving van die sluis.

Teneinde de verbondenheid van kanaal, sluizen en de inwoners van de aangeleden plaatsen uit te beelden werd een estafette-fietstocht ondernomen door leden van de historische verenigingen. Hasselt zou het traject sluis 1 – sluis 2 voor haar rekening nemen, leden van de hist. ver. Nieuwleusen fietsten van sluis 2 naar sluis 4 en daar namen de mensen van de HVA het weer over om naar Sluis 6 te fietsen. Enkele deelnemers uit Nieuwleusen fietsten zelfs mee naar Sluis 6. Met het “dopen” (met echt kanaalwater) van het bord bij Sluis 6 roject werd dit project als officieel geopend beschouwd.

Museumweekend 2009

Op 4 april was het dan zover. Er was niet alleen de opening van het Museumweekend maar ook de opening van de expositie “200 jaar de Dedemsvaart” en de presentatie van het “bewaar-tijdschrift”. Bij binnenkomst in het Leshuus kregen de genodigden een kop koffie met een kniepertien. Na een welkomstwoord van Marinus Hegeman (voorzitter van de Promotie Stichting Dedemsvaart ) kreeg wethouder Joost Liese het woord. Liese ging in op het belangrijke werk van de vrijwilligers.

Onze voorzitter, Barend Rooseboom, stipte de belangrijkheid aan van het kanaal voor deze regio aan. Zonder het kanaal was het volgens hem nu nog een woest en ledig gebied geweest.  Aan het eind nodige hij iedereen uit om naar buiten te komen voor de onthulling, door wethouder Liese, van een doek. Liese ontrolde het doek, met daarop foto’s van zowel oud als nieuw Dedemsvaart. Een applaus werd na stevig trekwerk om het doek strak te spannen zijn deel. Op de brug over het Ommerkanaal stond een truck met oplegger van transportbedrijf Oegema, die helemaal beplakt was met foto’s over “200 jaar De Dedemsvaart”. Deze auto zal de komende twee jaar in Nederland gaan  rondrijden. Een mooi stuk reclame voor Dedemsvaart en omgeving.

Hierna wachtte de wethouder een volgende klus. Via het opduwertje werd een mand met turf aangevoerd. Na het legen hiervan kwam het “bewaar-tijdschrift” te voorschijn. Een mooi blad waarin alle activiteiten staan, die er dit jaar plaats vinden.

Gitarist Michiel Nijkamp en zangeres Hennie Groen brachten hierna het lied dat 50 jaar geleden gemaakt was ter ere van  Baron van Dedem. (Vergeet de stichter der Dedemsvaart niet). Michiel en Hennie hadden daarvoor zowel de tekst als de muziek in een rockjasje gestoken. Hiermee werd de tentoonstelling in de turfschuur over 200 jaar de Dedemsvaart geopend. Onder het genot van een hapje en een drankje werden de vele mooie foto’s (voorzien van tekst)bekeken.
Gezien de vele positieve reacties kan met een gerust hart gezegd worden dat deze middag succesvol is verlopen.

Bok

Vandaag (14 februari 2009) kwam de in november 2008 in Giethoorn aangekochte bok aan in Dedemsvaart. Het vaartuig zal na een flinke opknapbeurt een definitieve plaats krijgen voor het schelpentalud bij de kalkovens.

De HVA-vrijwiligers hopen dit jaar de bok in te kunnen zetten bij een aantal activiteiten die op en rond het kalkovencomplex, in verband met de feestelijkheden rondom het 200-jarig bestaan van het kanaal de Dedemsvaart, zullen plaatsvinden.

error: Inhoud is beveiligd! ©HVAvereest