Ga naar de inhoud

2003

Kiekjesdagen grandioos succes! (2003)

Het is al bijna traditie: De kiekjesdagen bij de HVA! Zondag 28 en maandag 29 december kwamen enige honderden belangstellenden “kiekjes kijken”. Ongeveer vijfhonderd groepsfoto’s, gesorteerd op school, vereniging, enz. (met namenlijsten) konden er worden bekeken. Heel veel herinneringen werden opgehaald bij het zien van deze foto’s. Bezoekers halen lovende woorden en spraken over een “ware reünie”. In de turfschuur kon men een eveneens een groot aantal foto’s van groepen bekijken. Aan de bezoekers werd gevraagd om, indien zij bekenden zagen, deze op de namenlijst bij de foto in te vullen. Het resultaat hiervan was fantastisch. Van heel veel onbekende personen op de foto’s werden de namen ingevuld. Prachtig!

Open Monumentendag 2003

Open Monumentendag stond dit jaar in het teken van de boerderij. De vier HV’s en de gemeente Hardenberg hadden ook dit jaar weer een heel programma opgesteld. Ondanks het feit dat er bij het kalkovencomplex geen extra activiteiten te beleven waren, hebben we vandaag (13 september) toch een paar honderd bezoekers mogen verwelkomen. Het was stralend weer en velen maakten dan ook een fietstocht (met start- en eindpunt het kalkovencomplex) richting Oud Avereest, waar een aantal boerderijen was opengesteld voor het publiek. Bij “De Wheem” in Oud Avereest vonden diverse activiteiten plaats.

HVA krijgt Overstichtsprijs

Gisteren (woensdag 3 september) kreeg onze vereniging de Overstichtsprijs uitgereikt door de heer J. Dijkstra, voorzitter van het Oversticht. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag van € 2275,00. Voorzitter Barend Rooseboom nam de prijs in ontvangst. Het oversticht is een genootschap dat gemeentelijke en provinciale overheden in Overijssel en Flevoland adviseert over welstand, monumenten en landschapszorg. Midden jaren 1980 werd de Overstichtsprijs voor het eerst uitgereikt. Doel van de prijs: “Het belonen van particuliere initiatieven die een bijdrage leveren aan de bevordering en instandhouding van landelijk en stedelijk schoon.”

Het bestuur van de HVA is erg blij met deze prijs. “Het is fantastisch en het is een stimulans om door te gaan”, aldus HVA-voorzitter Rooseboom. Het geld zal worden gereserveerd voor de realisatie van een ophaalbrug.

Zaterdag 12 juli 2003

Een grote inzet en vele uren noeste arbeid zijn voorafgegaan aan de heropening van de expositie in het turfschip. Precies vier weken na de vernielingen, waarbij alles kort en klein was geslagen, kon Barend Rooseboom een groot aantal belangstellenden verwelkomen voor deze heropening. Wethouder Max Westbroek betitelde de aanleiding van deze bijeenkomst als “bitter”. “Ik sta hier met gemengde gevoelens”. Dankzij de grote inzet en wilskracht van de vrijwilligers, die allen ons historisch erfgoed een warm hart toe dragen, is de ravage in korte tijd opgeruimd en weer aan de restauratie en opbouw van de expositie begonnen. Het resultaat mag weer gezien worden!

Zondag 15 juni 2003

Verbijstering, onbegrip, teleurstelling was er zondagmorgen rond de klok van 10.00 uur bij de bestuursleden van onze vereniging bij het zien van de grote ravage op en in het turfschip. Vandalen hebben in de nacht van zaterdag op zondag grote vernielingen aangericht op het schip. Alle raampjes waren kapot geslagen. De toegangsdeur was eruit helemaal uitgebroken. In de compleet ingericht roef was alles wat kapot kon, kapot geslagen. Van de in het ruim ingerichte expositie van het kanaal De Dedemsvaart (pas 2 maanden geleden geopend!) was nog weinig over.

Sinds de aankoop van het schip (3 jaar geleden) is er door vrijwilligers keihard gewerkt om het schip te restaureren. Aan het voorbereiden en inrichten/opstellen van de expositie in het ruim hebben 10-15 vrijwilligers ongeveer anderhalf jaar gewerkt. In één nacht is alles vernield en is er van de eens zo prachtige expositie weinig tot niets meer te zien. Helaas!!!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is cached.jpeg

Verhalen-vertellers

Elke donderdagmiddag in de maand juni worden er door de vertelgroep “In geuren en kleuren” verhalen verteld in één van de kalkovens van ons streekmuseum. (Tijd: 14.00 – 17.00 uur). Het vertellen van verhalen is één van de oudste kunstvormen ter wereld. Het vertellen én luisteren en naar verhalen staat de laatste jaren sterk in de belangstelling.

Dit jaar staan de vertelactiviteiten in het teken van de landelijke campagne “2003 Jaar van de boerderij”. De vertelgroep “In geuren en kleuren” werkt regelmatig mee aan vertelmiddagen en/ of -avonden.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is cached-3-3-225x300.jpeg

Museum-erkenning

Het kalkovencomplex heet voortaan: Streekmuseum “De Kalkovens” Dedemsvaart.
Enige weken geleden kreeg de Historische Vereniging Avereest van de Stichting het Nederlands museumregister het bericht dat we opgenomen zijn in het museumregister. De HVA heeft daarvoor aan de nodige voorwaarden moeten voldoen, waaraan een aantal jaren is gewerkt. Alle werkzaamheden, met de nodige aanpassingen in de oudheidkamer en de turfschuur, hebben een prachtig resultaat opgeleverd.

Op korte termijn hoopt de HVA het bijbehorende certificaat in ontvangst te mogen nemen.

Op 30 april 2003 meldde het 1400ste lid van de HVA zich aan. Een geweldig ledental voor een vereniging die het volgend jaar pas haar 20-jarig bestaan hoopt te vieren. Op donderdag 15 mei j.l. is er enige aandacht besteed aan deze mijlpaal.

Museumweekend 2003

De HVA heeft weer twee nieuwe exposities!
De laatste weken is er door een groot aantal vrijwilligers flink gewerkt om alles weer tijdig klaar te krijgen. En het is gelukt! In de oudheidkamer is een expositie “Scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeente Avereest” opgesteld. Veel foto’s sieren de panelen. In de vitrines veel werkstukken van oud- leerlingen van de huishoudscholen en de lagere technische school. Deze expositie werd geopend de de heer Halff, oud-directeur van de openbare ULO aan de Prins Bernhardstraat (1958-1968).

In het turfschip is een prachtige expositie opgesteld: “Het kanaal De Dedemsvaart van Hasselt tot Ane”. De opening van deze expositie werd verricht door Gerrit Klein. (oud-schipper). De ongeveer 150 bezoekers (op zaterdag 12 april) van het kalkovencomplex, hadden alleen maar lovende woorden voor deze UNIEKE expositie in het ruim van het schip. Dit overtrof alle verwachtingen van de bezoekers. De panelen met foto’s, de boeken en de vitrines: Een lust voor het oog!!

Ledenvergadering

Maandag 7 april 2003 vond in de turfschuur de algemene ledenvergadering plaats. Voorzitter Barend Rooseboom kon ruim vijftig leden welkom heten. In het kort liet de voorzitter de gebeurtenissen van het afgelopen jaar nog eens de revue passeren. De notulen van de vorige jaarvergadering en de jaarslagen waren geen punten van enige discussie. Afscheid moest worden genomen van Jan Schrotenboer en Henny Krol-Brugman. Voor hen werden twee nieuwe bestuursleden gekozen, t.w. Diny Oosterveen-Kleis en Willibrord Smit.

Na een korte pauze verzorgde Bert Looper, directeur HCO, een korte lezing over het werk en de al het materiaal (archieven) dat bij dit centrum is in te zien.

Nieuwjaarsvisite 17 januari 2003

Een traditie is het inmiddels geworden: de Nieuwjaarsvisite voor de vrijwilligers van onze vereniging. Bij binnenkomst, in de oudheidkamer, werd men verwelkomd met een scheepsjagerbitter. Na het welkomswoord en een terugblik op het jaar 2002 door de voorzitter, (ongeveer 80 personen) werden allen verzocht mee te gaan naar de turfschuur, waar een heerlijk boerenkool- en zuurkoolbuffet wachtte. De heer Sasbrink vertelde na deze maaltijd een prachtig verhaal over zijn jeugd, waarbij het telkens weer een vergelijking maakte met de tijd van nu. Daarna volgde de beamer-presentatie: “Een rondje door Avereest”. In de oudheidkamer/leshuis werd, onder het genot van een hapje en een drankje, nog enige tijd nagepraat.

error: Inhoud is beveiligd! ©HVAvereest