Ga naar de inhoud

2016

Kiekjesdagen

Het jaar 2016 is inmiddels historie. De Kiekjesdagen 2016 (27 en 28 dec.) liggen al weer enige dagen achter ons. Het waren als vanouds een paar gezellige dagen met doorlopend een goede belangstelling.

Dinsdag 27 dec. werd om 13.00 uur in de Turfschuur het boek “PTT in Avereest” gepresenteerd. Barend Rooseboom mocht namens onze vereniging een groot aantal belangstellenden welkom heten.

Het eerste exemplaar voor wat betreft de afdeling Post werd door Marten Wink uitgereikt aan Arie Gras. Jan Veerbeek (afd. Telegrafie en Telefonie) overhandigde een exemplaar aan Johan Biemans.

Na dit officiële gedeelte van de presentatie kom nog gezellig even wat worden nagepraat, alvorens men voor nog een kop koffie of een glas glühwein naar de gashouder ging, alwaar ook het boek te koop werd aangeboden.

(Het boek is voor € 15,00 te koop in de oudheidkamer en bij de ReadShop in Dedemsvaart. Leden van de Hist. Ver. Avereest betalen €12,50).

Daar kwam ook het publiek binnen om groepsfoto’s te bekijken en ontbrekende namen in te vullen. Onder het genot van een kop koffie en/of een glas glühwein werd gezellig nagepraat over de foto’s of werden oude herinneringen opgehaald.

Open Monumentendag 2016

Het thema voor dit jaar was “Iconen en symbolen”.

Onze vereniging heeft daar middels een prachtige fotoexpositie ruim aandacht aan besteed. Er werd gebruikt gemaakt van foto’s uit het archief van de HVA, maar ook van veel nog niet eerder getoonde foto’s, gemaakt door leden van de fotoclub “Fotoslag” uit Slagharen. Prachtig werk hebben deze mensen geleverd!

Naast de fotoexpositie, die deze zaterdag buiten stond opgesteld, waren er in de oudheidkamer ook een aantal schilderijen van iconen te bewonderen.

Op het terrein stonden omstreeks 20 oude ambachten opgesteld, waaronder een mandenvlechter, een figuurzager, een spinster en houtsnijder, enz. Een hoefsmid was druk in de weer met het beslaan van paarden.

Naast de oude ambachten waren er een aantal kramen met streekproducten en brocante.

Een aantal Avereester verenigingen gaf eveneens acte de présence. Geprobeerd werd leden en/of vrijwilligers enthousiast te maken voor hun werkzaamheden.

De leden van de vaargroep “Noorderlicht” voeren met hun radiografisch bestuurbare boten in het Ommerkanaal. Een prachtig gezicht.

Het koor “De scheepsjagers” en het blaasorkest “Toet en Bloaslust” zorgden voor de muzikale klanken.

Aan het eind van de middag (omstreeks 17.00 uur) stond de teller op ruim 600 bezoekers.

Kortom: Gezelligheid troef op het kalkoventerrein! En tenslotte het weer? Fantastisch!!

Meer foto’s in het fotoalbum

Parkeerplaatsen aangelegd

De vrijwilligers van de HVA zijn van alle markten thuis. Dit bleek deze week maar weer eens. Maandag 21 maart werd door acht mannen begonnen met de aanleg van een tiental parkeerplaatsen aan de westzijde van het kalkovencomplex.

Nagenoek alle klinkers werd toen gelegd. Dinsdag, woensdag en vandaag (donderdag) werd door een paar mannen nog gewerkt aan de afwerking van deze parkeerplaatsen. Komende week zal deze klus helemaal geklaard zijn.

Deze parkeerplaatsen zijn m.n. bedoeld voor medewerkers van het museum en de gashouder.

Zaterdag 9 april 2016 – 1e Historisch Spektakel

Wat een dag….

Voor de eerste keer werd op het kalkovencomplex een Avereester Historisch spektakel georganiseerd.

Ongeveer een jaar geleden kwamen Harry Hulleman en Bert Bakker met een idee om een dergelijk spektakel te organiseren in nauwe samenwerking met de Historische Vereniging Avereest. Onder hun enthousiaste en bezielende leiding ging een werkgroep aan de slag. Allereerst werd gezocht naar een jaar waarin er nogal het e.e.a. gebeurde in de voormalige gemeente Avereest. Gekozen werd voor 1888. Het jaar van o.a. het veenarbeidersoproer. Dit historische gebeuren stond centraal bij het schrijven en uitwerken (i.s.m. Eric van Dijk) van een aantal sketches. Ook werd gezocht naar diverse tafereeltjes, die ingevuld door figuranten, voor de omlijsting zouden kunnen zorgen. Het geheel zou min of meer een “gewone” dag uit 1888 moeten zijn.

Vandaag was de dag dat aan alle voorbereidingen een einde kwam. Het SPEKTAKEL kon beginnen! En een spektakel werd het!! Toen de ophaalbrug van het kalkovencomplex om 13.30 uur naar beneden ging, stroomde het publiek het terrein op.

Om klokslag 14.00 uur begon de eerste ronde van een doorlopend (en vier keer gespeeld) schouwspel, te beginnen bij het ontwerp van het gemeentewapen van Avereest. Vervolgens was het de beurt aan de veenarbeiders, die zittend in de kroeg, besloten in opstand te komen tegen hun werkgevers omdat ze niet voldoende verdienden om hun gezin te onderhouden. Onder luid geschreeuw ging het naar veenbaas Berends, die beloofde e.e.a. te zullen bespreken in een veenbazenvergadering. De veenarbeiders kregen niet hun gevraagde loonsverhoging hetgeen resulteerde in een opstand tegen de veenbazen. De huzaren van Boreel kwamen in actie en de veenarbeiders dropen af.

Ondanks dit alles ging ook het gewone leven door. De kinderen gingen naar school. Op het terrein was een schoolklasje ingericht. Bij de plaggenhut werd o.a. gewassen en gekookt. De veenarbeiders speelden knobbeschieten en de dames van stand croquet. De “roddeldames” breiden er lustig op los en gaven van tijd tot tijd snedige opmerkingen en commentaren. Op het marktplein verkochten de marktkooplieden hun waren aan medewerkers en bezoekers. De veiling op Dalvoorde leverde een prachtig schouwspel op met diverse bieders en uiteindelijk kopers. Jubal verzorgde de muzikale intermezzo’s.

Naast deze activiteiten was op het terrrein een hoefsmid aanwezig, die een aantal paarden voorzag van nieuwe hoefijzers.

In de smederij en timmerwerkplaats werd gewerkt door smeden en timmerlieden. Bezoekers konden er kijken en natuurlijk een praatje maken over de manier van werken van weleer. De opduwer voer af en aan met belangstellenden en ook het turfschip kreeg de nodige toeloep te verwerken.

Veel valt er nog over deze dag te vertellen. Bezoekers toonden zich verrast over al hetgeen ze te zien en te horen kregen. Veel, heel veel complimenten kregen we te horen. Een grootse start van ons museumseizoen 2016.

Het aantal bezoekers? We hebben niet echt geteld, maar de schattingen liggen allemaal tussen 3500 – 4000 bezoekers.
En het weer??  Ook dat was geweldig, droog en een voor de tijd van het jaar een zeer aangename temperatuur.

Rest nog een woord van dank aan alle vrijwilligers (waaronder enkele leden van VAKK en LEF en nagenoeg de voltallige bezetting van toneelgroep Vitus), die aan dit spektakel hebben meegewerkt.

error: Inhoud is beveiligd! ©HVAvereest