Ga naar de inhoud

2007

Kiekjesdagen 2007

In het Streekmuseum “De Kalkovens” was het vandaag (28 december) weer een drukte van belang. De Historische Vereniging Avereest ontving vele bezoekers i.v.m. de inmiddels alom bekende “Kiekjesdagen”. Bezoekers konden in de oudheidkamer weer “snuffelen”in de vele mappen met groepsfoto’s. In de turfschuur lagen 50 – 60 foto’s op A3-formaat, waarbij de bezoekers namen van op de foto’s afgebeelde personen konden invullen. Evenals in de afgelopen jaren was het resultaat, al na één middag, goed te noemen. Morgen (zaterdag 29 december) hoopt de HVA weer veel bezoekers te kunnen begroeten.

Deelnemers Vechtdal fietsvierdaagse bij de kalkovens (woensdag 5 september 2007)

Rond de klok van half negen vanochtend waren vrijwilligers van de HVA al druk bezig om alles klaar te zetten om de deelnemers aan de Vechtdal fietsvierdaagse te kunnen ontvangen. Er werd gesleept met tafels en bankjes, koffie werd gezet, koek gesneden, enz. enz. En …….altijd weer die lachende gezichten van een stel enthousiaste mensen. Omstreeks half tien konden de eerste deelnemers worden begroet en er zouden velen, ja, zeer velen volgen. De voorzitter van de HVA schatte het aantal op ongeveer 1500 mensen! De deelnemers aan deze fietsvierdaagse keken met bewondering naar alles wat op ons complex door de jaren heen tot stand is gebracht. Dat het een drukte van belang was, ziet u op onderstaande foto’s. Bij het schip was er regelmatig een wachttijd.

Hassailt tabé (het einde – zondag 29 juli)

Om 12.00 uur waren een aantal vrijwilligers al weer in Hasselt bij ons turfschip “Avontuur” om het gereed te maken voor de uittocht. De vlag ging “uit top” en mast werd gestreken. Ook in het ruim van het schip werden al weer de nodige voorbereidingen getroffen om “Avontuur” in de loop van de komende week weer naar Dedemsvaart te kunnen halen. Het weer liet ons op dit tijdstip behoorlijk in de steek: het regende!! (Na vaartochtje door de grachten van Hasselt en vervolgens een korte tocht op het Zwartewater werd de “Avontuur” weer naar de scheepswerf Admiraal gevaren.

(De foto’s van Hassailt op deze site werden gemaakt door Maarten Slot).

Hassailt (27 en 28 juli)

Het was fantastisch!!! De weersomstandigheden (alleen zaterdagmorgen wat miezerig) maar ook de bezoekersaantallen. De HVA beleefde een paar heel drukke dagen bij de kalkovens in Hasselt. De belangstelling was groot; de bezoekers zeer enthousiast. De scheepvaart-expositie in het leshuis bij kalkovens in Hasselt werd heel goed bezocht. Onze vrijwilligers in het schip konden de grote toeloop soms amper aan. Samenvattend: Voor de HVA een paar geweldige dagen!!!

“Avontuur” vaart Hasselt binnen (26 juli 2007)

De “in-vaart” van de “Avontuur” was een ware happening. Vakkundig werd het schip de gracht van Hasselt binnen geloodst door schipper Gerrit Klein (aan het roer), Tammo Fluks en Henk Vogelzang (in de opduwer). Het massaal toegestroomde publiek klapte uitbundig. Het was dan ook een lust voor het oog om het schip en haar (prachtig in schipperskleding gestoken) bemanning te zien. Na het afmeren aan de kade bij de kalkovens te Hasselt, kwamen velen al een kijkje nemen bij en in het schip. De HVA en in het bijzonder de werkgroep “Schip”, die keihard heeft gewerkt om het schip er zo optimaal mogelijk te laten uitzien, kan trots zijn op het resultaat.

Turfschip naar Hasselt (14 juli)

Vanmorgen was er al heel vroeg allerlei bedrijvigheid rond om het kalkovencomplex. Het turfschip “Avontuur” moest naar Hasselt worden vervoerd.

In de afgelopen week werden er al diverse voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd, zo ging o.a. de mast naar beneden. De expositie in het ruim van het schip werd grotendeels vastgezet of ingepakt. Ook in de roef werd werd het nodige verhuizing gereedgemaakt. Twee hijskranen tilden omstreeks 07.30 uur het schip uit het water, waarna het op een dieplader werd geplaatst voor een ritje naar Hasselt.

Vrijwilligers van de HVA gaan vanaf woensdag het schip voorzien van een nieuwe coating. “Avontuur” ligt tot de officiële opening van Hassailt bij Scheepswerf Admiraal in Hasselt.

Opduwer terug (23 juni)

Na een grondige onderhoudsbeurt van de opduwer, waaraan een aantal vrijwilligers gedurende de wintermaanden hebben bewerkt, is het bootje zaterdag 23 juni weer te water gelaten. Het duwboortje ziet er prachtig uit. “Het is een plaatje!!”, aldus de voorzitter van de HVA.

Een klik op de helmstok (7 juni)

Op de helmstok van ons turfschip is een zgn. klik aangebracht. Wat is een nu klik of een roerklik? Het is een typisch begrip uit de schipperswereld. Woordenboek Van Dale noemt een klik: ”het achterste of uiterste stuk aan het roer van een schip”. De klik op de helmstok van ons turfschip is door vrijwilligers van de werkgroep ”Schip” ontworpen, gemaakt en geschilderd. Gerrit Klein ontwierp en schilderde de klik; Henk Bouwman verzorgde het houtsnijwerk! Het geheel ziet er prachtig uit. Hulde voor onze vrijwilligers.

Braziliaans orkest brengt bezoek aan de kalkovens (27 jan.)

Deze week verblijven de leden van een Braziliaans orkest in Dedemsvaart voor het geven van een aantal concerten in onze regio. Met enkele “gastouders” waren de jonge musici vandaag te gast bij ons streekmuseum. De enthousiaste en belangstellende groep werd rondgeleid door Bert Ymker. Verbazing was er bij de gasten dat ze werden toegesproken in hun eigen taal: het Portugees.

Vrijwilligersavond 2007

Het is jarenlang een traditie bij de HVA: de vrijwilligersavond. Vrijdagavond (26 januari 2007) kon voorzitter Rooseboom ruim 100 personen (vrijwilligers + echtgeno(o)t(e)/partner) verwelkomen in het leshuis. Hij liet het jaar 2006 nog eens de revue passeren. De HVA is en blijft (hopelijk nog heel veel jaren) een “bloeiende” vereniging. De stemming was vanaf het allereerste begin heel gezellig. Na een aperitiefje en een hapje ging het gezelschap naar de Turfschuur, om daar te genieten van een heerlijk stampoten-buffet. Het toetje was voor deze avond verzorgd door de heer A.J. Pijlman, oud-burgemeester van de voormalige gemeente Avereest.

error: Inhoud is beveiligd! ©HVAvereest