Ga naar de inhoud

2010

Kiekjesdagen (maandag 27 en dinsdag 28 december 2010)

Maandag 27 december was het in de gashouder te Dedemsvaart een drukte van belang. Waren in voorgaande jaren de oudheidkamer en de turfschuur de ruimtes waar de kiekjesdagen werden georganiseerd, nu was er i.v.m. het tienjarig-jubileum van de kiekjesdagen gekozen voor de gashouder. In de kelder van de gashouder lagen in één zaal ongeveer 40 ordners, gevuld met meer dan 900 groepsfoto’s met namenlijsten (van scholen, bedrijven, verenigingen, enz.), op een grote tafel. In de andere zaal lagen vele foto’s op A3-formaat, waarbij lijsten waren gevoegd, waarop bezoekers de namen van afgebeelde personen konden invullen. De belangstelling was weer als vanouds. Van heinde en verre kwamen de belangstellenden naar deze “kiekjesdagen”.

In de gashouder werden oude films vertoond over de productie en het gebruik van stadsgas. Op het podium in de gashouder trad een aantal malen het Tuinkoor op. Het koor, dat zijn oorsprong vindt op de Kruidenhoeve (Den Oosterhuis-Balkbrug) en bestaat uit 9 personen, bracht prachtige liedjes ten gehore. Het publiek genoot duidelijk van deze muzikale intermezzo’s.

In de foyer kregen alle bezoekers gratis koffie met een kniepertien en glühwein aangeboden. Er werden ook knieperties gebakken en verkocht. Het “HVA-winkeltje” ontbrak natuurlijk niet. Kortom: Genoeg te zien en te beleven.

Dinsdag (28 december) was de toestroom van belangstellenden enorm. Doorlopend waren de ruimtes in de kelder goed bezet. In de gashouder werden weer oude films vertoond en gaf voorzitter Barend Rooseboom uitleg over de werking van de gashouder in het verleden, en de nieuwe functie die het industrieel monument in dit jaar heeft gekregen. Voor de HVA waren deze twee dagen weer een groot succes. Ruim vijfhonderd bezoekers kwamen een kijkje nemen en uit de reacties mag worden geconcludeerd dat de “kiekjesdagen” nog lange tijd in de activiteiten-jaaragenda van de HVA kunnen worden opgenomen.

Opening Gashouder-Podium / Open Monumentendag

Van gashouder naar Gashouder-podium

In onze vorige d’Avereester Kroniek hebt u al het een en ander kunnen lezen over en bekijken van de restauratie en verplaatsing van de gashouder. Een industrieel monument met een hele nieuwe functie. Werd het tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw nog gebruikt voor de opslag van gas, nu anno 2010 is het een heel mooi theatertje geworden.

Vrijdag 10 september werd het Gashouder-Podium officieel geopend. Na de ontvangst met een kop koffie in de Turfschuur, voerden leerlingen uit de theaterklas van ”De Zeven Linden” en theatergroep Venividi een prachtige openingsact uit, die begon op het oorspronkelijke fundament van de gashouder. Een grote ”gasbel” (een doorzichtige ballon) werd vanaf deze plaats naar de nieuwe ingang voortbewogen. De deuren gingen open en de aanwezigen werden uitgenodigd binnen te komen. Via een lange afdalende trap ging het naar de kelder van de gashouder, waarin behalve een foyer, twee zalen van elk 100 m², een keuken, een artiestenruimte, een bergruimte en de toiletruimtes zijn ondergebracht. Vanuit de foyer werd via de trap (of met de lift) de theaterzaal bereikt. Barend Rooseboom vertelde over de (technische) mogelijkheden van dit theater, terwijl een technicus dit voor de aanwezigen aanschouwelijk maakte.
Burgemeester Meulman sprak vooral over het verleden van de gashouder, maar uitte ook zijn waardering voor de vastbeslotenheid van onze voorzitter (Barend Rooseboom) en de andere bestuursleden van de HVA en de Stichting Gashouder om van de gashouder iets moois te maken.

Gedeputeerde Dick Buursink sprak: ”Dit is een jaloersmakend project”. Hij voorspelde dat deze tot theater verbouwde gashouder zeker in alle architectuurbladen een plaatsje zou vinden. ”Dit staat nergens en ik noem het voorlopig het mooiste theaterzaaltje in Overijssel”, aldus Buursink. Na alle plichtplegingen en waarderende woorden verschenen Hetty Heyting en Arno van der Heijden ”ten tonele”. Zij verzorgden op het Gashouder-podium de eerste voorstelling. Hun improvisatietheater ging over … de gashouder. Het tweetal werd muzikaal begeleid door Henk Ruiter. Na deze voorstelling werd geproost op het GASHOUDER-PODIUM. Een aanwinst voor Dedemsvaart en verre omgeving.

Open huis / Open monumentendag

Zaterdag en zondag (11 en 12 september) was het Open Monumentendag. Zaterdag konden belangstellenden vanaf 10.00 uur ons museum bezoeken. Oud-wethouder Joost Liese opende om 13.00 uur de twee exposities, die in de kelder waarop de gashouder werd geplaatst, waren opgesteld. Jubal zorgde voor een muzikale noot. Hiermee was de gashouder officieel geopend voor het publiek. Ruim twee duizend belangstellenden kwamen een kijkje nemen. De verrassing was groot bij het zien van het inwendige van de gashouder. Velen genoten van de optredens van de diverse, voor die middag gecontracteerde, artiesten. Vrijwilligers van de nieuwe werkgroep ”Gashouderpodium” gaven waar nodig tekst en uitleg.
Op het complex was er behalve muziek, ook een tweetal optredens van Venividi met ”De kleine kapitein”. Vrijwilligers van de HVA gaven rondleidingen door het museum. Anderen verzorgden de catering (koffie en drankjes). Tom Geuke van Restaurant Kiewiet geassisteerd door een aantal vrijwilligers, eveneens van de HVA, verkochten gerechten uit grootmoederstijd, bereid op oude fornuizen en gasstellen.

Zondag 12 september was vanaf 13.00 uur eenzelfde programma samengesteld als zaterdag. Echter wel met andere artiesten in de gashouder en op het complex. Het weer liet ons echter behoorlijk in de steek. Het was miezerig en af en toe viel de regen zelfs met bakken uit de lucht. Omstreeks half vier klaarde het wat op en kwam het publiek alsnog in grote getale toestromen (geschat: ± 1000 personen).
Zowel in de gashouder als in het museum was het een drukte van belang.
Rest nog een woord van dank aan: de fa. Rooth, die alle tenten, kramen en het terrasmeubilair gratis ter beschikking stelde en aan Stageware Supplys (Harold Reurink), die de podia kosteloos beschikbaar stelde. Samengevat: De HVA kan terugzien op een zeer geslaagd weekend.

error: Inhoud is beveiligd! ©HVAvereest