Ga naar de inhoud

2015

Kiekjesdagen, 27 en 28 december 2015

Ze zijn voorbij voordat je het weet, maar wat waren ze weer gezellig.
Voor de vijftiende keer organiseerde onze vereniging de Kiekjesdagen.

De verwachtingen wat betreft het bezoekersaantal waren hoog gespannen, mede door de presentatie van het boek “Varend Verleden”- 150 jaar scheepvaart en scheepsbouw in Avereest, dat de eerst kiekjesdag (27 dec.), werd gepresenteerd.

Na twee drukke, maar supergezellige dagen mogen we zeggen dat men ons niet teleur heeft gesteld. Veel, heel veel nieuwe, maar ook bekende gezichten wisten ons weer te vinden. Doorlopend waren de zalen goed bezet, op sommige momenten zelfs overvol. De reacties van de bezoekers waren heel positief. Veel oude bekenden zagen en spraken elkaar weer, soms zelfs na meer dan 30 jaar! De vrijwilligers van de HVA kunnen weer flink aan de slag met het bijwerken van de namenlijsten, want heel veel onbekenden op de foto’s zijn nu bekend geworden. Fantastisch!

In de theaterzaal verzorgde op zondag 27 dec. het dameskoor “Tissue” de muzikale omlijsting. De tweede dag (28 dec.) waren de mannen van het koor “De Scheepsjagers” aan de beurt.

Op deze tweede kiekjesdag kreeg onze vereniging van het Prins Bernhard Cultuurfonds een cheque ter waarde van € 5000,00 aangeboden voor de inrichting van de werfhuisjes bij de scheepshelling. Een geweldige verrassing voor onze vereniging, maar ook een uiting van waardering voor de inzet van de vele vrijwilligers. Wat later op deze middag verscheen ook nog een midwinterhoornblazer op de omloop van de gashouder, die gedurende korte tijd zijn klanken liet horen.

Samengevat: De Historische Vereniging Avereest kijkt weer met een zeer tevreden gevoel terug op deze kiekjesdagen.

Presentatie “Varend Verleden”

Zondagmiddag 27 december gingen de deuren van de Turfschuur en gashouder open voor resp. genodigden voor de presentatie van het nieuwe boek en belangstellenden voor de groepsfoto’s. Barend Rooseboom opende in de Turfschuur de bijeenkomst voor de presentatie van het boek “Varend Verleden”. Aansluitend vertelde Dick Haasjes iets over het werk dat in de afgelopen jaren was verricht om tot dit boek te komen. Hans Berkenbos, auteur, memoreerde zijn ervaringen m.b.t. het schrijven van het boek.

Na een korte beamerpresentatie van een aantal foto’s, die ook in het boek te vinden zijn, kregen de schrijver en samensteller, Hans Berkenbos en Dick Haasjes, de eerste exemplaren aangeboden.

In “Varend Verleden” wordt een beeld gegeven van de scheepvaart op De Dedemsvaart en de scheepsbouw in Avereest (m.n. Dedemsvaart), gedurende 150 jaar. In het boek worden de locaties waar eens veertien! scheepswerven -(werfjes) te vinden waren duidelijk omschreven en aangeven met fotomateriaal. Een prachtig boek (184 bladzijden) met heel veel foto’s. Kortom een prachtige aanvulling van uw boekencollectie.

Dinsdag 6 oktober 2015-Bezoek leerlingen CNS

Vanmiddag brachten de leerlingen van groep 8 van de CNS uit Balkbrug in het kader van het propect “Week van de techniek” een bezoek aan de scheepswerf bij ons museum. De kinderen bekeken de timmerwerkplaats en de smederij en kregen uitleg over de werkzaamheden die men daar vroeger verrichtte. Ook mochten ze zelf aan de slag. Klap op de vuurpijl was tenslotte een vaartochtje met de opduwer. De kinderen waren enthousiast over hetgeen zij deze middag hadden gezien en gedaan.

Open Monumentendag 2015

Toen vorig jaar het thema voor Open Monumentendag 2015 ”Kunst en Ambacht” bekend werd gemaakt, werd bij de HVA al heel snel het plan geopperd om op die dag dan de in aanbouw zijn scheepshelling en werfhuisjes, waarin een smederij en een timmerwerkplaats zouden moeten worden ingericht, te openen. Zaterdag 12 sept. 2015 was het zover.

Open Monumentendag 2015 in Dedemsvaart werd om 13.00 uur geopend. Barend Rooseboom, voorzitter van de Historische Vereniging Avereest (HVA), kon heel veel gasten verwelkomen. Hij vertelde over het thema ”Kunst en Ambacht” dat precies paste bij de vereniging. Hij bedankte de vele vrijwilligers, die heel veel voor de HVA doen. In het bijzonder zette nog even de groep vrijwilligers die aan de helling en de werfhuisjes hebben gewerkt (”een stel prettig gestoorde kerels”, zoals hij ze noemde) in het zonnetje. ”Deze scheepswerf is een grote aanwinst voor de vereniging en doet weer een stuk historie van Dedemsvaart herleven”. Na de voorzitter spraken wethouder Rene de Vent namens de gemeente Hardenberg en Thecla Bodewes, directeur van scheepswerf Bodewes in Hasselt.

Zij benadrukte met name het belang scheepvaart op het kanaal De Dedemsvaart en hetgeen Hasselt en Dedemsvaart in deze vroeger met elkaar verbond. Rene de Vent bood de vereniging een kunstwerk van glas aan, dat varende bootjes op een kanaal laat zien. Wethouder Rene de Vent, Thecla Bodewes en Barend Rooseboom verrichtten daarna gedrieën de openingshandeling: door te draaien aan de lieren een bok op de helling halen.

Na deze officiële opening kon iedereen natuurlijk de helling en de werfhuisjes bezichtigen. In zowel de smederij en de timmerwerkplaats werden demonstratie gegeven. Maar ook op het kalkoventerrein was veel te zien en te beleven, zoals oude ambachten (klompenmaker, touwslager, kantklosster, spinster, rietvlechter, stoelenmatter, kaarsenmaakster, kaarsenschilderes, enz. ), kraampjes met allerlei brocante-artikelen en kramen met streekproducten. Afwisselend kon men genieten van de muzikale bijdrages van het shantiekoor ”De Pierewaaiers” en het blaasorkest ”Toet & Bloaslust”. In de gashouder waren een aantal optredens van Vakk. Kortom: Het was een prachtige, gezellige dag in Dedemsvaart.

Rond de klok van 18.00 uur begon het helaas te regenen. Het aantal bezoekers ’s avonds viel daardoor een klein beetje tegen. Degenen die echter wel zijn geweest hebben kunnen genieten van een prachtig verlicht kalkovencomplex en de muziek van Jubal en zang van o.a. Esmee van Dijk en Jord Brinkhuis.

Ook op zondagmiddag 13 september was het een drukte van belang in het museum en op het terrein. De HVA schat het aantal bezoekers dit weekend op ongeveer 2000 belangstellenden.

Foto’s vindt u in het fotoalbum

Opening seizoen

Zaterdag 18 april opende streekmuseum ”De Kalkovens” ook weer haar deuren voor het publiek. Tot 1 november is het museum weer geopend op vijf middagen per week van 14.00 – 17.00 uur.

Op maandag en vrijdag is het museum gesloten.

De publieke belangstelling was op de eerste dag heel behoorlijk. Het liep de gehele middag goed door. De foto-expositie in de oudheidkamer ”Scheepswerven in Avereest” was bij een ieder die geïnteresseerd is in alles wat met scheepvaart te maken heeft, zeer in trek. Ook voor de bouw van de helling en de werfhuisjes was veel belangstelling.

Kortom: de HVA mag met tevredenheid terug kijken op het weekend van 18/19 april.

Nieuwjaarsvistite

Op vrijdag 9 januari 2015 werd er voor de vrijwilligers van de HVA de jaarlijkse nieuwjaarbijeenkomst gehouden. Voorzitter Barend Rooseboom gaf in zijn speech een terugblik op het afgelopen jaar en keek vooruit naar het komende seizoen.

”De bouw van de scheepshelling en de werfhuisjes is begonnen! De opening van dit nieuwe project staat voor 12 september gepland,” aldus de voorzitter. Hij sprak de hoop uit ook dit jaar weer op de hulp van heel veel vrijwilligers te mogen rekenen, want: ”Wat moet een vereniging zonder vrijwilligers?” Na de speech van de voorzitter stonden diverse stamppotten op de vrijwilligers te wachten. Dat deze prima smaakten moge duidelijk zijn. Nagenoeg alle schalen waren leeg!! Ook het toetje, eveneens voorgaande jaren weer verzorgd door Alle Pijlman, liet men zich goed smaken.

De Nieuwjaarsbijeenkomst, een traditie binnen de HVA, werd afgesloten met een kop koffie.

error: Inhoud is beveiligd! ©HVAvereest