Ga naar de inhoud

Chaos te Balkbrug

Balkbrug kort na de bevrijding, april 1945  

Bovenstaande foto van Balkbrug, geeft de situatie vlak na de bevrijding van Balkbrug goed weer. De brug, het middelpunt van het dorp en een belangrijke schakel in de Noord-Zuid verbinding, is in de nacht voor de bevrijding opgeblazen. We zien dat de Duitsers de rechterpilaar met daarin de aandrijving, met springstof hebben vernietigd. Om de herstelling te bemoeilijken, werd eerst de brug in geopende toestand gebracht, zodat het brugdek scheef naar beneden zou vallen.

Heel snel is er een noodbrug, vanuit dit gezichtspunt aan de linkerzijde van de brug, over de Dedemsvaart gelegd. De noodbrug bestond uit een aantal bokken (schuiten) met daarover een houten brugdek. Op de noodbrug is een “luxe auto” te zien.

Op de voorgrond zien we een zgn. splinterbox, gemaakt van plaggen. Bij een eventuele luchtaanval van de ‘Tommy’s”, kon hierin een auto schuilen. Op vele plaatsen langs de wegen waren deze splinterboxen en éénmansgaten aangelegd.

Rechts vooraan ligt de balans van de vernielde brug, die reeds verwijderd was, en waarop een aantal mensen zitten en staan. Met behulp van de grote takels (waar kwamen ze zo gauw vandaan?) moest het brugdek weer op de oude plaats worden gebracht.

Bij het opblazen van de brug sneuvelden veel pannen en ruiten van omliggende panden. Op de foto is goed te zien dat bij hotel Hendriks de ramen met planken zijn dichtgetimmerd en op het dak van Spar-kruidenier Pluim worden de dakpannen op de juiste plaats gelegd. De lange rij Canadese voertuigen op de Ommerweg wacht op het gereed komen van de brug, want bij mijn weten was (althans in het begin) de noodbrug te licht van constructie voor dit zware verkeer.

De nacht waarin de brug werd vernietigd, brachten wij samen met de families Breman en Drent door in de kelder van ons huis. Ik hoor nog de bevelen en het geschreeuw van de Duitsers en die verschrikkelijke klap. Door de luchtdrukgolf werd de petroleumlamp in de kelder uitgeblazen.

Op de bevrijdings-tentoonstelling in de oudheidkamer zijn foto’s te zien van de brug die eerst weer provisorisch hersteld is, waardoor de Noord-Zuid-verbinding weer tot stand kwam, maar ook oude foto’s van de latere “Bailey-Bridge”, gebouwd door de “Royal Canadian Engineers”, waarmee het scheepvaartverkeer weer mogelijk werd in dit deel van de Dedemsvaart. Deze foto’s kwamen door toeval in ons bezit. In een volgend artikel hierover meer.

De hier afgedrukte foto is gemaakt door de heer A.Piel. Hij heeft meerdere foto’s gemaakt rond de bevrijding van Balkbrug. Deze zullen allen te zien zijn op de tentoonstelling. Wij zijn dochter Aly veel dank verschuldigd voor het beschikbaar stellen voor onze vereniging.

Jan Nijensikkens

error: Inhoud is beveiligd! ©HVAvereest