Ga naar de inhoud

Laatste schip werf “Peters”

Eén der laatste schepen welke werd gebouwd op de werf van “Peters’ Scheepsbouw B.V.”, aan de Hoofdvaart 2/Peterswijk, is zojuist van stapel gelopen. Het betreft hier de RTM.B 86, een rondvaartboot, welke werd gebouwd in opdracht en voor rekening van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM), gevestigd te Rotterdam.

Eén van de laatst gebouwde schepen is zojuist te water gelaten.

Scheepswerf Peters was oorspronkelijk eigendom van een zekere H. Weener, waar aanvankelijk houten schepen werden gebouwd. In het begin van deze eeuw nam Johannes Gerhardus Peters sr. deze werf over en vanaf die tijd werden er alleen nog maar ijzeren schepen gebouwd. In de achter ons liggende jaren werden onder leiding van respectievelijk eerdergenoemde J. G. Peters, Hermannes Bernardus Peters en diens zoon Johannes Gerhardus Peters jr. talloze schepen gebouwd, bestemd voor de rivier- en binnenvaart, alsmede schepen bestemd voor de zeevaart, waaronder kotters voor o. a. de Urker vissers.

Wegens het sluiten van het kanaal de Dedemsvaart in de jaren zestig, werd de gehele werf verplaatst naar Kampen, waar aan de Haatlanderdijk in 1968 een geheel nieuwe werf werd gesticht, gelegen aan een ruimer vaarwater, waardoor de werf in de gelegenheid werd gesteld vaartuigen met een groter tonnage (waterverplaatsing) te bouwen. Door het verdwijnen van deze bekende werf in Dedemsvaart verloor de gemeente Avereest een belangrijk stuk werkgelegenheid.

Peter Makaske, amateur-historicus

error: Inhoud is beveiligd! ©HVAvereest