Ga naar de inhoud

Tuinstraat

Bijgaande foto werd, voor zo ver ik heb kunnen nagaan – in 1909 uitgegeven door de drukker Jan Meesters Jr. te Dedemsvaart. Hij was een zoon van de destijds te Avereest gevestigde notaris Mr. Johannes Hendrikus Egbertus Meesters. In 1908 moest de toenmalige eigenaar een flink stuk van de tuingrond afstaan aan de gemeente Avereest, in verband met de ontsluiting van een nieuw aan te leggen straat, lopende van het noordelijk gedeelte van de Markt naar de Kalkwijk (nu Julianastraat).

De Tuinstraat.

In de vergadering van de Raad der gemeente Avereest van 24 november 1908 onder voorzitterschap van burgemeester Mr. Melchior Wijt (ambtsperiode 19 april 1902 tot 22 januari 1910) kwam onder meer in behandeling de naamgeving van de nieuwe straat op het terrein Meesters aan de Kalkwijk. Na diverse voorstellen werd uiteindelijk gekozen voor de naam ”Tuinstraat”, als herinnering aan de fraaie tuin, waarvoor nu een nieuwe straat in de plaats kwam.

Het huis op de foto werd in latere jaren de woning van de familie Spithorst.

Roelof Spithorst is bedrijfsleider geweest bij drukkerij Meesters en heeft later de zaak overgenomen. Naast het exploiteren van de drukkerij, startte Roelof Spithorst ook een kantoorboekhandel. Zoals bekend is het betreffende pand in december 1993 gesloopt en op deze locatie bevinden zich momenteel de winkel van Reinders Mode (Julianastraat 36), het Uitzendbureau ”Adecco” (Julianastraat 38) en het appartementencomplex  ”Julianastaete” (Tuinstraat 6 tot en met 16). Van enige bebouwing aan de oostzijde van de Kalkwijk was, zoals de foto weergeeft, toen nog geen sprake. Het bij de oudere Dedemsvaarters bekende ”Bos van Plomp” strekte zich daar toen uit van de Hoofdvaart (nu Moerheimstraat) tot aan de Christelijke school aan de Kalkwijk, (nu gebouw ”’t Centrum”). Een markant gebouw met een bepaalde uitstraling in het centrum van Dedemsvaart is inmiddels historie geworden.

Peter Makaske, amateur-historicus

error: Inhoud is beveiligd! ©HVAvereest