Ga naar de inhoud

Openbare Lagere School Wijk F

De Openbare Lagere School aan de Hoofdvaart in Dedemsvaart met naar alle waarschijnlijkheid alle leerlingen, althans een groot deel daarvan, in beeld. Deze prentbriefkaart werd ruim 98 jaar geleden (in 1904), door de Dedemsvaartse ondernemer J. Koning in de handel gebracht onder nummer 12460. De school stond destijds in de administratie van de gemeente Avereest te boek als “School Wijk F”. Tot 1947 was de gemeente Avereest in wijken verdeeld, lopende van Wijk A (Sluis 7) naar wijk K (Oud-Avereest). In de volksmond werd deze school ook wel “de school bij het tramstation” genoemd. BIJ de raadpleging van enkele archieven bleek, dat deze school reeds in 1826 werd gesticht met een eenvoudig “meestershuis”.

School Wijk F of ook wel “de school bij het tramstation” genoemd.

De eerste hoofdonderwijzer aan deze school was een zekere Frederik Jansen, een familienaam die in deze contreien vaak voorkwam en nog steeds veelvuldig voorkomt. De school werd daarom ook wel “de school van meester Jansen” genoemd. Dat het salaris van een onderwijzer in de vorige eeuw buitengewoon slecht te noemen was moge blijken uit het feit, dat meester Jansen zich in allerlei bochten moest wringen om het hoofd boven water te houden en dientengevolge uitzag naar bijbaantjes om zijn hongerloontje enigszins aan te vullen. Zo oefende hij onder andere de functie uit van voorzanger en voorlezer in de Nederlands Hervormde kerk te Dedemsvaart (23 maart 1834 ingewijd). Omdat er in de vorige eeuw in veel kerken (nog) geen orgel ter begeleiding van de zang aanwezig was, had men de functie van voorzanger in het leven geroepen.

In 1877 werden de school en de woning van de hoofdonderwijzer geheel vernieuwd. De schrijver van dit stukje bezocht deze school in de periode 1 mei 1934 -1 mei 1940, waar toen de legendarische hoofdonderwijzer jan van Zuiden de scepter zwaaide. Aan deze bijzonder vriendelijke en behulpzame man worden de beste herinneringen bewaard. Meester van Zuiden was 31 maart jarig. Hij was gehuwd met de uit Balkbrug afkomstige Alberdina ter Haar. Zijn verjaardag was voor de leerlingen één grote feestdag, want de gehele school van ruim 200 leerlingen werd op die dag door de meester royaal getracteerd.

Op 1 april 1959 ging Van Zuiden met pensioen en vestigde hij zich met zijn vrouw in Apeldoorn. De overige leerkrachten in de periode 1934-1940 waren de onderwijzeressen Klaasje Boessenkool, Ida Johanna Hakkert, Jo Weenink en Bep Groeneveld en de onderwijzers Nico Zwitsers, Jan de Haan en Abraham Jacobus Jansen. In maart 1936 werd in Dedemsvaart een neutrale kleuterschool opgericht, welke werd ondergebracht in het meest oostelijke lokaal van de school. De eerste voorzitter van deze school was de Dedemsvaartse huisarts Julius Karel Isaac de Clerq Zubli en de eerste leidsters waren de dames Fem Meesters en Flentje Siero. Eén der latere kleuterleidsters was Jet Gorter, dochter van het hoofd van de Openbare MULO school aan de jullanastraat. Voor zover ik heb kunnen nagaan zijn door diverse uitgevers in de loop der jaren negen verschillende prentbriefkaarten van deze school geproduceerd en hebben diverse leerkrachten, waarvan mij niet alle namen bekend zijn, hun beste krachten aan deze school gegeven. Bij de ontsluiting van de Schepenwijk  in Dedemsvaart werd de school gesloopt. Dit waren enkele mij bekende feiten betreffende de Openbare Lagere School Wijk F in Dedemsvaart.

Peter Makaske, amateur-historicus

error: Inhoud is beveiligd! ©HVAvereest