Ga naar de inhoud

Molen “De Star”

Molen “De Star” in Balkbrug stond 11 september (Overijsselse Molendag) in het teken van het kind. Ouders (plus opvallend veel grootouders) met hun (klein)-kinderen waren in grote getalen naar de molen gekomen. De kleintjes bleken vaak bijzonder enthousiast en vindingrijk bij het hanteren van de “stokken” (dorsvlegels) die ze nauwelijks boven hun hoofd konden tillen. Er waren ook kinderen die hetzelfde met de voeten trachtten te bereiken. Ze begrepen dat ze de korreltjes uit de korenaren moesten slaan om ze vervolgens in de klaar staande handmolentjes te vermalen. Het was een fraai gezicht, al die kinderen met appelrode wangen van inspanning temidden van het goudgele stro. Het meel konden ze verpakken in gereedstaande doosjes en je kon ze horen zeggen: “Ik neem het mee voor de kippen van de buurvrouw” of “Ik geef het aan de kinderboerderij bij onze school.”

De kafmolen draaide hier ook op volle toeren en kinderen deden onderwijl het gesneden stro in de meegebrachte zakken: Voor het troeteldier thuis natuurlijk! Onder leiding van Jannie Minnema en nog een aantal molengidsen mochten de kinderen ook zelf havermoutkoekjes bakken en uiteraard opeten. Ondertussen draaiden de wieken van “De Star” er lustig op los. Een tafereel met leuke herinneringen.

De bezoekers konden zich tegoed doen aan roggebrood met kaantjes, sandwiches met gesmolten kaas en versgezette koffie. De molenaars, Bert de Ruiter en Hens Hoekman, maalden de gehele dag op de wind vele kilo’s gerst, daarbij geassisteerd door de leerling‑molenaars Gerard Vos en Detlef ter Haar. “Het was een drukke dag, maar we hebben het met plezier gedaan”, aldus Jan Nijensikkens, de organisator. Ongeveer 300 bezoekers mochten worden begroet.

Redactie

error: Inhoud is beveiligd! ©HVAvereest