Open Monumentendag 2018

In ons juninummer werd al het één ander verteld over Open Monumentendag (8 en 9 september 2018). Zoals u van ons gewend bent waren de activiteiten op het kalkoventerrein gepland op de zaterdag.

Gelet op de weersvoorspellingen leek het een mooie dag te worden. En dat werd het!

Het kalkoventerrein werd zaterdagochtend ”omgetoverd” tot een feestterrein.
Een markt met oude ambachten en streekproducten, prachtige foto-exposities (o.a. van Ver. De Ommerschans), een houtsculpturenzager, een bierbrouwer en een hoefsmid gaven een mooie invulling van het terrein.

Zij hadden allen om 13.00 uur hun plaatsen ingenomen en konden gedurende de hele middag rekenen op de belangstelling van de bezoekers, die in grote getalen waren gekomen.
Het werk van de houtsculpturenzager trok veel belangstelling. Hij zaagde uit een groot blok hout een kalkoven, die de HVA aan het eind van de middag kreeg aangeboden.
Zangkoor ”De Scheepsjagers” en blaasorkest ”Toet & Bloaslust” zorgden voor vrolijke zang en muziek.

In de turfschuur speelde theatergroep ”Firma” uit Ommen de voorstelling ”Het leed is van mij”, over de moord op Zientje in de kolonie Ommerschans. Deze voorstelling werd enkele keren herhaald.

Een verhalenvertelster vertelde over Willempje, een strafkoloniste in de Ommerschans.
De turfschuur zat tijdens alle voorstellingen vol.
Rond de klok van 17.00 uur keerden de laatste bezoekers huiswaarts. Uit de reacties mogen we concluderen dat iedereen een geweldige middag heeft gehad.

De HVA kan dan ook terug zien op een succesvolle viering Open Monumentendag 2018.

 

Foto's volgen!

 

Ga terug