De vlag uitgestoken

Omslagfoto:

Op 6 april in de namiddag in 1945 reden de eerste geallieerde bevrijders vanuit de richting Gramsbergen de Avereester gemeentegrens over. Deze Canadese groep van vier verkenningswagens werd in Dedemsvaart enthousiast begroet door de inwoners. Op de foto is een van de wagens bedolven onder blije mensen met in hun midden de commandant van het voertuig.

(bron: fotoarchief Henrie van Keulen

Het is dit jaar vijfenzeventig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Dit kroonjaar was voor de Historische Vereniging Avereest aanleiding om een boek over de Tweede Wereldoorlog in Avereest uit te brengen.

De artikelen in deze bundel zijn geschreven door een vijftal auteurs.

Joop Moes schreef artikelen over het verzet, de Jodenvervolging, het onderwijs en de kerken in de oorlog.

Henrie van Keulen leverde bijdragen over de militaire geschiedenis en vliegtuigen die in Avereest zijn neergestort. In zijn bezit is ook het dagboek van Hendrik Alberts dat door Jan Loovers werd bewerkt.

Hans Menzo schreef een aantal artikelen met persoonlijke oorlogsherinneringen van enkele inwoners van Avereest.

Werner ten Kate besteedt aandacht aan de soldatentijd van zijn grootvader, ‘foute’ Avereesters en de gebeurtenissen vlak voor de bevrijding.

Klazien Bijker ten slotte dichtte ‘1940-1945’.

Het boek is op zaterdag 4 april te koop bij Lokaal 12 (Readshop) aan de Julianastraat te Dedemsvaart van 10:00 tot 16:00 uur. Er zullen vrijwilligers van de HvA aanwezig zijn. Daarna is het boek ook in de reguliere verkoop bij Lokaal 12 te verkrijgen. Kosten € 20.00

Het boek kunt u bestellen door een email te sturen naar info@hvavereest.nl met vermelding van uw naam, adres en dat het gaat om het boek 'De vlag uitgestoken'.

Maak € 25.00 over naar IBANnr. NL28RABO0312904770 t.n.v. Historische Vereniging Avereest. (kosten boek incl. verzending)

Zodra uw gegevens en betaling zijn ontvangen wordt het boek toegestuurd.

Dit boek is ook te koop bij Multimedia The Read Shop Express in Dedemsvaart en Drogisterij Parfumerie Ageeth in Balkbrug

<widget><id>5118</id><onload>onLoadMovieplayer</onload></widget>