Van vroeger een verhaal. 1985/1-2

Het was in de winter van 1890, dat mijn grootvader met zijn scheepje met turf voor het boerderijtje lag dat mijn grootmoeder met de kinderen dreef.

Lees meer

 

"Gebruik" in Avereest. 1987-2

Avereest heeft vroeger een soort volksgericht gekend, zoals blijkt uit een artikeltje van C. ter Spill, in "Overijssels Recht en Geschiedenis".

Lees meer

 

Bij de begrafenis van Mr. Willem Jan Baron van Dedem. 1991-5

Baron van Dedem overleed op 21 november 1851, 75 jaar oud, als een eenzaam man in zijn huis 'de Rollecate' te Nieuwleusen, zo schreef Jacob Drent in zijn welbekende boek. Als deze bewering al juist is, dan bleek dit zeker niet op de begrafenis van de stichter der Dedemsvaart.

Lees meer

 

Spoken in Dedemsvaart. 1995-2

In de Provinciale Drentsche en Asser Courant van 5 oktober 1875 trof Wim Visscher onlangs een opvallende beschrijving van een voorval uit Dedemsvaart uit die tijd.

Lees meer

 

Een heksengeschiedenis in Dedemsvaart. 1997-1

Te Dedemsvaart is weer eens gebleken, dat in deze eeuw nog een deel van de plattelandsbevolking gelooft aan heksen en haar macht.

Lees meer

 

Het leven van een dorpsdokter omstreeks 1900. 1997-1

Dokter Dirk Hartmans (1860-1933) is vele jaren (vanaf 1887) huisarts in Dedemsvaart geweest. Hij heeft nimmer een 40-urige werkweek gehad en vervanging voor avond- en weekenddiensten was onbekend.

Lees meer

 

Schiedam. 1998-4

In zijn toespraak bij de uitreiking van het boek "De Dedemsvaart zijn stad, streek en dorpen", in de Nederlands Hervormde Kerk te Oud-Avereest, sprak de burgemeester van Avereest, o.a. over twee vroegere meesters van de nabij gelegen Openbare lagere school.

Lees meer

 

Het zakboekje (1); veldwachter E. Oostindiën. 1999-2

Dat de veldwachters in Avereest aan het begin van de 20e eeuw een drukke en veelzijdige baan hadden, wil ik U graag aan de hand van een oud zakboekje laten zien.

Lees meer

 

Het zakboekje (II); veldwachter A. Piel. 1999-3

Albert Piel, geboren 31 maart 1891 te De Wijk, nam het zakboekje op 1 juli 1918 over van gemeenteveldwachter Oostindiën.

Lees meer

 

Het testament van Hillechien. 2004 - 3

Ze was oud, ziek en eenzaam. Als een schuw vogeltje zat ze in elkaar gedoken op een rood geverfde stoel met biezen zitting aan de grote ronde tafel in de keuken van het boerenhuisje.

Lees meer

 

Sint Nicolaas 1936. 2004 - 4

Mijmerend over mijn reeds lang vervlogen jeugd komen er nu en dan allerlei herinneringen boven drijven. Eén van de mooiste herinneringen is wel de viering van het Sint-Nicolaasfeest. In gedachten ga ik met u terug naar zaterdag 5 december van het jaar 1936, dus 68 jaar geleden.

Lees meer

 

Het ontkende vaderschap. 2005 - 3

"Geeft elkander thans de rechterhand", sprak de oude dorpspastoor van de Parochie van Berckenbank op plechtige toon. Het bruidspaar keek elkaar glimlachend aan. In een flits zag Leonora, het jonge bruidje, haar 23-jarig leventje aan haar voorbij gaan.

Lees meer

 

De ponyweide. 2006-4

"Nou", zei makelaar Van der Huizen en hij haalde enigszins voorbarig alvast een voorgedrukt formulier "Voorlopige Koopovereenkomst", uit zijn tas. "Wat doe je Willem?

Lees meer

 

De draaiorgelman en de miljoenendans. 2008-1

De derde woensdag in de maand mei, aan het eind van de veertiger jaren van de vorige eeuw, was een zonovergoten voorjaarsdag. De jaarlijkse .............

Lees meer

 

Opoe - Oma - Omi. 2008-2

Een opoe was vroeger gekleed in donkere kleding. Een zwarte jurk en een donkere schort voor, zo herinner ik me mijn opoe in haar dagelijkse kleren.

Lees meer

 

Opoe vertelt verder. 2008-4

"As klein magien van een joar of twaalf gunk al met Menieze (meuje = tante Niesje) de boer op,um te helpen bij ui huusslachten. Darms schoonmaken ......

Lees meer

 

Opoe vertelt verder. 2009-1

"Opoe, toen ie net zo old waren as ikke mus ie toen ook noar de skoele?" vreug ik een keer. "Ja, mien joggien, ik gunge noar de skoele op de Riest.

Lees meer

 

Opoe vertelt verder. 2009-4

Opoe vreug ik, "die ome Derk, die breur van oe, waorumme is die in Lemelerveld gaon wonen?"
Ome Derk was mijn favoriet, zat altijd vol grapjes en kon mooie verhalen vertellen.

Lees meer