Tweede Avereest Historisch Spektakel

De initiatiefnemers voor dit 2e Avereester Historisch Spektakel, Bert Bakker, Harry Hulleman en het bestuur van de Historische Vereniging Avereest hoopten en hopen door de organisatie van dit evenement de mensen warm te maken voor de regionale geschiedenis en /of het historisch besef van de inwoners van de voormalige gemeente Avereest te vergroten.

Gelet op het aantal bezoekers en het enthousiasme van medewerkers en bezoekers lijkt deze doelstelling behaald.

Verheugend was het feit dat er ook heel veel jeugd kwamen kijken naar de activiteiten op het kalkoventerrein.

Zaterdag 26 mei 2018 zal bij heel veel Dedemsvaarters en de bezoekers uit de wijde omgeving in het geheugen gegrift blijven staan. 's Morgens ging een aantal medewerkers, gekleed en geschminkt al het dorp in om de mensen te attenderen op hetgeen er 's middags op het kalkoventerrein stond te gebeuren.

Het kalkoventerrein was voor deze dag omgetoverd tot een dorp in stijl van het jaar 1851. Medewerkers waren allen gekleed in "mode 1851". Een prachtig gezicht.

De hoofdact van deze dag was de begrafenis van Willem Jan Baron van Dedem. In een prachtige lijkkoets werd de kist vervoerd vanaf de kerk naar de begraafplaats.

In het dorp ging het normale leven natuurlijk ook gewoon door.

Zo werd er op het marktplein flink gehandeld. De diverse marktkooplieden deden deze dag goede zaken.
De kinderen, gezeten in oude schoolbankjes kregen geschiedenis en aardrijkskundeles. Eén leerling wist te voorspellen dat Avereest in 2018 niet meer zou bestaan, maar zou zijn samengevoegd met Hardenberg en Gramsbergen.

Mannen in de kroeg gokten er driftig op los. Ook toen kon niet iedereen winnen bij het spel, dat moge duidelijk zijn. Eén verliezer ging daardoor volledig "door het lint". Gelukkig wist men een vechtpartij in de kiem te smoren.

Een dorpsroddel die plots op tafel kwam in de kroeg, bracht daarna weer het nodige leven in de brouwerij.

Tenslotte was er de boerenbruiloft. Het bruidspaar en de naaste familieleden en vrienden hadden voor deze gelegenheid een paar oude dansen ingestudeerd. Met veel enthousiasme werden deze uitgevoerd.

Een schaapherder met zijn hond liep met zijn (kleine) kudde schapen regelmatig over het kalkoventerrein.
De hoefsmid besloeg de paarden, een barbier scheerde zijn klanten, vrouwen bakten "knieperties", bedelaars struinden wat rond en zo was er veel, héél veel te zien en te beleven.

Alle medewerkers hartelijk dank voor jullie geweldige inzet!

Na het opruimen en een nachtje slapen kunnen we niet anders concluderen dan:

Wat was het weer een fantastische dag! "Een dag met een gouden randje."

Klik op de foto's voor een filmpje.

Klik op het kiekje hiernaast voor meer foto's.