Open Monumentendag 2017

Traditioneel vieren we Open Monumentendag op het Kalkoventerrein in Dedemsvaart. Dit jaar heeft het uitgebreid plaatsgevonden in Balkbrug. Het thema ”boeren, burgers en buitenlui” kon op geen betere plek gehouden worden.  De monumenten en bezienswaardigheden sloten perfect aan bij dit thema. In de Reestkerk vond de officiële opening plaats. Om de sfeer al een beetje te proeven hadden de ”notabelen” hun kleding aangepast aan vroegere tijden.
Helaas vonden enkele bedelaars het nodig om deze ceremonie te verstoren. Gelukkig zorgde de plaatselijke veldwachter voor de nodige rust. In de Reestkerk was eveneens een expositie ingericht over het boerenleven aan de Reest.

Na de opening van Open Monumentendag 2017 toog het gezelschap naar het Heuveltjesbosbad waar een polowedstrijd plaatsvond, de deelnemers hieraan ook nog eens gekleed in ouderwets zwembadtenue.

Het weer klaarde ondertussen op en is ons de rest van de dag goed gezind gebleven.
In aangepast vervoer: huifkar, oude brandweerwagens en een busje bestond de mogelijkheid om zich te laten vervoeren tussen de verschillende bezienswaardigheden.

De Ommerschans liet middels foto´s op panelen vooral de geschiedenis zien van de kolonie De Ommerschans. Theatergroep ”De Firma” speelde een waargebeurd verhaal uit het leven van deze vroegere kolonie.

Vijf monumentale boerderijen in het Reestdal waren geopend voor bezoekers. De eigenaren hadden op hun deel een expositie ingericht, bezoekers kregen daardoor een goede indruk van het vroegere leven op deze boerderijen.
Molen ”De Star” verzorgde rondleidingen door de molen en demonstraties dorsen met de vlegel.

Open Monumentendag 2017 werd beëindigd met een boerenmaaltijd op de deel van boerderij ”Het Reestdal” aan Den Westerhuis.

Restaurant ”De Proefkamer” verzorgde een heerlijke boerenmaaltijd met ingrediënten uit het Reestdal.

Balkbrug heeft het thema ”boeren, burgers en buitenlui” op een voortreffelijke wijze laten zien aan de vele bezoekers.

Op het Kalkoventerrein was het zaterdag gezellig druk. Velen namen een kijkje in het museum.

In de werkplaatsen werd gewerkt door een aantal vrijwilligers. Veel bezoekers maakten een vaartochtje met de opduwer.

Ook zondagmiddag was het gezellig druk in het museum.

Voor de HVA geslaagde Open Monumentendagen!

Bekijk hier de foto's.