Zaterdag 9 april 2016

Wat een dag....

Voor de eerste keer werd op het kalkovencomplex een Avereester Historisch spektakel georganiseerd.

Ongeveer een jaar geleden kwamen Harry Hulleman en Bert Bakker met een idee om een dergelijk spektakel te organiseren in nauwe samenwerking met de Historische Vereniging Avereest. Onder hun enthousiaste en bezielende leiding ging een werkgroep aan de slag. Allereerst werd gezocht naar een jaar waarin er nogal het e.e.a. gebeurde in de voormalige gemeente Avereest. Gekozen werd voor 1888. Het jaar van o.a. het veenarbeidersoproer. Dit historische gebeuren stond centraal bij het schrijven en uitwerken (i.s.m. Eric van Dijk) van een aantal sketches. Ook werd gezocht naar diverse tafereeltjes, die ingevuld door figuranten, voor de omlijsting zouden kunnen zorgen. Het geheel zou min of meer een "gewone" dag uit 1888 moeten zijn.

Vandaag was de dag dat aan alle voorbereidingen een einde kwam. Het SPEKTAKEL kon beginnen! En een spektakel werd het!!

Toen de ophaalbrug van het kalkovencomplex om 13.30 uur naar beneden ging, stroomde het publiek het terrein op.

Om klokslag 14.00 uur begon de eerste ronde van een doorlopend (en vier keer gespeeld) schouwspel, te beginnen bij het ontwerp van het gemeentewapen van Avereest. Vervolgens was het de beurt aan de veenarbeiders, die zittend in de kroeg, besloten in opstand te komen tegen hun werkgevers omdat ze niet voldoende verdienden om hun gezin te onderhouden. Onder luid geschreeuw ging het naar veenbaas Berends, die beloofde e.e.a. te zullen bespreken in een veenbazenvergadering. De veenarbeiders kregen niet hun gevraagde loonsverhoging hetgeen resulteerde in een opstand tegen de veenbazen. De huzaren van Boreel kwamen in actie en de veenarbeiders dropen af.

Ondanks dit alles ging ook het gewone leven door. De kinderen gingen naar school. Op het terrein was een schoolklasje ingericht.

Bij de plaggenhut werd o.a. gewassen en gekookt. De veenarbeiders speelden knobbeschieten en de dames van stand croquet. De "roddeldames" breiden er lustig op los en gaven van tijd tot tijd snedige opmerkingen en commentaren.
Op het marktplein verkochten de marktkooplieden hun waren aan medewerkers en bezoekers. De veiling op Dalvoorde leverde een prachtig schouwspel op met diverse bieders en uiteindelijk kopers. Jubal verzorgde de muzikale intermezzo's.

Naast deze activiteiten was op het terrrein een hoefsmid aanwezig, die een aantal paarden voorzag van nieuwe hoefijzers.

In de smederij en timmerwerkplaats werd gewerkt door smeden en timmerlieden. Bezoekers konden er kijken en natuurlijk een praatje maken over de manier van werken van weleer.

De opduwer voer af en aan met belangstellenden en ook het turfschip kreeg de nodige toeloep te verwerken.

Veel valt er nog over deze dag te vertellen. Bezoekers toonden zich verrast over al hetgeen ze te zien en te horen kregen.

Veel, heel veel complimenten kregen we te horen. Een grootse start van ons museumseizoen 2016.

Het aantal bezoekers? We hebben niet echt geteld, maar de schattingen liggen allemaal tussen 3500 - 4000 bezoekers.

En het weer??  Ook dat was geweldig, droog en een voor de tijd van het jaar een zeer aangename temperatuur.

Rest nog een woord van dank aan alle vrijwilligers (waaronder enkele leden van VAKK en LEF en nagenoeg de voltallige bezetting van toneelgroep Vitus), die aan dit spektakel hebben meegewerkt.

Meer foto's zien? Klik hier.

Klik op de foto en bekijk de film

Film van RTV Noos

Film van Wijzijn.tv