Open Monumentendag 2015

Toen vorig jaar het thema voor Open Monumentendag 2015 ”Kunst en Ambacht” bekend werd gemaakt, werd bij de HVA al heel snel het plan geopperd om op die dag dan de in aanbouw zijn scheepshelling en werfhuisjes, waarin een smederij en een timmerwerkplaats zouden moeten worden ingericht, te openen. Zaterdag 12 sept. 2015 was het zover.

Open Monumentendag 2015 in Dedemsvaart werd om 13.00 uur geopend. Barend Rooseboom, voorzitter van de Historische Vereniging Avereest (HVA), kon heel veel gasten verwelkomen. Hij vertelde over het thema ”Kunst en Ambacht” dat precies paste bij de vereniging. Hij bedankte de vele vrijwilligers, die heel veel voor de HVA doen.  In het bijzonder zette nog even de groep vrijwilligers die aan de helling en de werfhuisjes hebben gewerkt (”een stel prettig gestoorde kerels”, zoals hij ze noemde) in het zonnetje. ”Deze scheepswerf is een grote aanwinst voor de vereniging en doet weer een stuk historie van Dedemsvaart herleven”.  Na de voorzitter spraken wethouder Rene de Vent namens de gemeente Hardenberg en Thecla Bodewes, directeur van scheepswerf Bodewes in Hasselt.

Zij benadrukte met name het belang scheepvaart op het kanaal De Dedemsvaart en hetgeen Hasselt en Dedemsvaart in deze vroeger met elkaar verbond. Rene de Vent bood de vereniging een kunstwerk van glas aan, dat varende bootjes op een kanaal laat zien.

Wethouder Rene de Vent, Thecla Bodewes en Barend Rooseboom verrichtten daarna gedrieën de openingshandeling: door te draaien aan de lieren een bok op de helling halen.

Na deze officiële opening kon iedereen natuurlijk de helling en de werfhuisjes bezichtigen. In zowel de smederij en de timmerwerkplaats werden demonstratie gegeven. Maar ook op het kalkoventerrein was veel te zien en te beleven, zoals oude ambachten (klompenmaker, touwslager, kantklosster, spinster, rietvlechter, stoelenmatter, kaarsenmaakster, kaarsenschilderes, enz. ), kraampjes met allerlei brocante-artikelen en kramen met streekproducten. Afwisselend kon men genieten van de muzikale bijdrages van het shantiekoor ”De Pierewaaiers” en het blaasorkest ”Toet & Bloaslust”.
In de gashouder waren een aantal optredens van Vakk. Kortom: Het was een prachtige, gezellige dag in Dedemsvaart.

Rond de klok van 18.00 uur begon het helaas te regenen.  Het aantal bezoekers ’s avonds viel daardoor een klein beetje tegen. Degenen die echter wel zijn geweest hebben kunnen genieten van een prachtig verlicht kalkovencomplex en de muziek van Jubal en zang van o.a. Esmee van Dijk en Jord Brinkhuis.

Ook op zondagmiddag 13 september was het een drukte van belang in het museum  en op het terrein. De HVA schat het aantal bezoekers dit weekend op ongeveer 2000 belangstellenden.

Klik hier voor meer foto's