Open Monumentendag/30 jaar HVA - 13 september

De eerste voorbereidingen op het kalkovencomplex voor de volgende dag (zaterdag  - Open Monumentendag) begonnen voor een aantal vrijwilligers op al op vrijdag 12 september.

Tenten en marktkramen werden geplaatst. Op het grote grasveld ("de bult") werden zitjes neergezet. Na een paar uur werken zag het terrein er al heel "aangekleed" uit.

Zaterdag 13 september

Om 09.00 uur is het al weer een drukte van belang. Standhouders druppelen binnen en zijn vervolgens druk met het inrichten van hun kraam. HVA-vrijwillgers, vrolijk gekleed, zijn evens druk doende de aan hen toegewezen kramen in te richten.

Bij de scheepshelling zijn al een tweetal smeden bezig. Ook de touwslager maakt zijn apparatuur gereed om zijn werkzaamheden te kunnen beginnen.

Rond de klok van tien uur komen ook de eerste oldtimers het complex oprijden. Er wordt gekeken, gepraat en "gekeurd".

Om 11.00 uur opent HVA-voorzitter Barend Rooseboom deze Open Monumentendag/30 jaar bestaan HVA door het plaatsen van een eerste lier bij de scheepshelling. Na een korte toespraak "blaast" hij op een scheepstoeter alle activiteiten "van start".

Kwamen bezoekers het eerste uur nog mondjesmaat binnen om een kijkje te nemen, al vrij snel na de opening komen ze in grote getale.

Om 13.00 uur vertrekken de oldtimers (fietsen, brommers, motoren, auto's, vrachtauto's, koetsen en tractoren) voor een korte rondrit door het dorp. De publieke belangstelling langs de route valt wat tegen, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt als de oldtimers weer op het kalkoventerrein gestald zijn.

In grote groepen komen de bezoekers nu binnen.
Het shantykoor "De Scheepsjagers" uit Balkbrug zingt uit volle borst en het orkest "De Notenkrakers" uit Hasselt blaast er lustig op los. De sfeer is gemoedelijk en gezellig.

In de Gashouder verzorgt VAKK een drietal optredens in de benedenzalen, in de theaterzaal treedt een dansgroep (kinderen) op.

Zowel VAKK als de dansgroep trekken volle zalen, of zoals iemand zei: "het is er meer dan bomvol".

Het HVA-bestuur hoopte voor deze dag op mooi weer en duizend bezoekers. Het was deze zaterdag prachtig weer en de duizend bezoekers? De schatting is dat het aantal bezoekers omstreeks 1500 is geweest.

Een dag om met voldoening en tevredenheid op terug te kijken.

Klik hier voor meer foto´s.

Klik op de foto, om de film te bekijken.