Kiekjesdagen 2014

Evenals voorgaande jaren werden de kiekjesdagen (zondag 28 en maandag 29 dec.) zondagmiddag gestart met een boekpresentatie in de Turfschuur.

Hans Menzo, zoon van één van de vele groentekwekers die Dedemsvaart in de vorige eeuw rijk was, vatte een paar jaar geleden het plan op, om het e.e.a. vast te leggen over de werkwijzen van de groentekwekers voor het nageslacht. Hij had toen nog niet het idee om zijn aantekeningen ook ooit eens in boekvorm uit te geven. Hij vertelde het ontzettend jammer te vinden dat een stuk geschiedenis, maar ook kennis van de tuinbouw zou verdwijnen, als er geen aandacht aan zou worden geschonken.
Voorzitter Barend Rooseboom hoorde van de activiteiten van Hans Menzo en hij was meteen enthousiast.

Het resultaat van de schrijverij en de contacten, het boek "Dedemsvaartse groentekwekers in de vorige eeuw", mag gezien worden.
Een regelrechte aanwist voor de mensen, die geïnteresserd zijn in alles wat te maken heeft met de historie van Avereest.
De heer A. Dekker uit Dedemsvaart, ook ooit een groentekweker in hart en nieren, kreeg het eerste boek aangeboden.
Meteen na de presentatie gingen de boeken als warme broodjes over de toonbank.
Eerste reacties: "Oh, wat een mooi boekje is dit. "Prachtig".  "Mooi, dat de HVA aan dit soort particuliere initiatieven meewerkt"!"

In de gashouder waren om 13.00 uur al de eerste bezoekers voor de kiekjesdagen binnengekomen. Om ongeveer 14.00 uur was het stampvol in de kelder van de gashouder. In de theaterzaal begon op dat moment ook het Tuinkoor haar eerste optreden, waardoor een groot aantal mensen naar deze zaal ging om dit koor te beluisteren. In de zalen in de kelder kwam er toen weer wat meer ruimte.

De gehele middag (tot 17.00 uur) bleef het een drukte van belang. In de ene zaal werden namen ingevuld bij de grote A3 foto's en herinneringen opgehaald. In de andere zaal werd druk gebruik gemaakt van de mogelijkheid om ook daar foto's (in ordners) te bekijken en zonodig namen in te vullen. Tenslotte werd onder het genot van een kopje koffie of een glas glühwein nog gezelling nagepraat over al hetgeen er weer was te zien.

Op maandag 29 dec. was het wederom gezellig druk in de gashouder. Het aantal bezoekers was wel beduidend minder dan op de zondag, maar na een tweetal tellingen (één aan het begin en één aan het eind van de middag) werd het aantal bezoekers toch nog geschat op 200-250 personen. Op zondag (28 dec.) was dit zeker het dubbele aantal.

Het Vinkenbuurts koortje o.l.v. Dinie Bijker verzorgde de muzikale omlijsting.