Opening Gashouder-Podium / Open Monumentendag

Van gashouder naar Gashouder-podium

In onze vorige d’Avereester Kroniek hebt u al het een en ander kunnen lezen over en bekijken van de restauratie en verplaatsing van de gashouder. Een industrieel monument met een hele nieuwe functie. Werd het tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw nog gebruikt voor de opslag van gas, nu anno 2010 is het een heel mooi theatertje geworden.
Vrijdag 10 september werd het Gashouder-Podium officieel geopend. Na de ontvangst met een kop koffie in de Turfschuur, voerden leerlingen uit de theaterklas van ”De Zeven Linden”  en theatergroep Venividi een prachtige openingsact uit, die begon op het oorspronkelijke fundament van de gashouder. Een grote ”gasbel” (een doorzichtige ballon) werd vanaf deze plaats naar de nieuwe ingang voortbewogen. De deuren gingen open en de aanwezigen werden uitgenodigd binnen te komen.  Via een lange afdalende trap ging het naar de kelder van de gashouder, waarin behalve een foyer, twee zalen van elk 100 m², een keuken, een artiestenruimte, een bergruimte en de toiletruimtes zijn ondergebracht. Vanuit de foyer werd via de trap (of met de lift) de theaterzaal bereikt. Barend Rooseboom vertelde over de (technische) mogelijkheden van dit theater, terwijl een technicus dit voor de aanwezigen aanschouwelijk maakte.
Burgemeester Meulman sprak vooral over het verleden van de gashouder, maar uitte ook zijn waardering voor de vastbeslotenheid van onze voorzitter (Barend Rooseboom) en de andere bestuursleden van de HVA  en de Stichting Gashouder om van de gashouder iets moois te maken.
Gedeputeerde Dick Buursink sprak: ”Dit is een jaloersmakend project”. Hij voorspelde dat deze tot theater verbouwde gashouder zeker in alle architectuurbladen een plaatsje zou vinden. ”Dit staat nergens en ik noem het voorlopig het mooiste theaterzaaltje in Overijssel”, aldus Buursink.
Na alle plichtplegingen en waarderende woorden verschenen Hetty Heyting en Arno van der Heijden ”ten tonele”. Zij verzorgden op het Gashouder-podium de eerste voorstelling. Hun improvisatietheater ging over … de gashouder. Het tweetal werd muzikaal begeleid door Henk Ruiter. Na deze voorstelling werd geproost op het GASHOUDER-PODIUM. Een aanwinst voor Dedemsvaart en verre omgeving.