Open huis / Open monumentendag

Zaterdag en zondag (11 en 12 september) was het Open Monumentendag.  Zaterdag konden belangstellenden vanaf 10.00 uur ons museum bezoeken.
Oud-wethouder Joost Liese opende om 13.00 uur  de twee exposities, die in de kelder waarop de gashouder werd geplaatst, waren opgesteld. Jubal zorgde voor een muzikale noot. Hiermee was de gashouder officieel geopend voor het publiek. Ruim twee duizend belangstellenden kwamen een kijkje nemen. De verrassing was groot bij het zien van het inwendige van de gashouder. Velen genoten van de optredens van de diverse, voor die middag gecontracteerde, artiesten. Vrijwilligers van de nieuwe werkgroep ”Gashouderpodium” gaven waar nodig tekst en uitleg.
Op het complex was er behalve muziek, ook een tweetal optredens van Venividi met ”De kleine kapitein”.
Vrijwilligers van de HVA gaven rondleidingen door het museum. Anderen verzorgden de catering (koffie en drankjes). Tom Geuke van Restaurant Kiewiet geassisteerd door een aantal vrijwilligers, eveneens van de HVA, verkochten gerechten uit grootmoederstijd, bereid op oude fornuizen en gasstellen.
Zondag 12 september was vanaf 13.00 uur eenzelfde programma samengesteld als zaterdag. Echter  wel met andere artiesten in de gashouder en op het complex. Het weer liet ons echter behoorlijk in de steek. Het was miezerig en af en toe viel de regen zelfs met bakken uit de lucht. Omstreeks half vier klaarde het wat op en kwam het publiek alsnog in grote getale toestromen (geschat: ± 1000 personen).
Zowel in de gashouder als in het museum was het een drukte van belang.
Rest nog een woord van dank aan: de fa. Rooth, die alle tenten, kramen en het terrasmeubilair gratis ter beschikking stelde en aan Stageware Supplys (Harold Reurink), die de podia kosteloos beschikbaar stelde.
Samengevat: De HVA kan terugzien op een zeer geslaagd weekend.