Kiekjesdagen (maandag 27 en dinsdag 28 december 2010)

Maandag 27 december was het in de gashouder te Dedemsvaart een drukte van belang. Waren in voorgaande jaren de oudheidkamer en de turfschuur de ruimtes waar de kiekjesdagen werden georganiseerd, nu was er i.v.m. het tienjarig-jubileum van de kiekjesdagen gekozen voor de gashouder.
In de kelder van de gashouder lagen in één zaal ongeveer 40 ordners, gevuld met meer dan 900 groepsfoto's met namenlijsten (van scholen, bedrijven, verenigingen, enz.), op een grote tafel. In de andere zaal lagen vele foto's op A3-formaat, waarbij lijsten waren gevoegd, waarop bezoekers de namen van afgebeelde personen konden invullen.
De belangstelling was weer als vanouds. Van heinde en verre kwamen de belangstellenden naar deze "kiekjesdagen".
In de gashouder werden oude films vertoond over de productie en het gebruik van stadsgas.
Op het podium in de gashouder trad een aantal malen het Tuinkoor op.  Het koor, dat zijn oorsprong vindt op de Kruidenhoeve (Den Oosterhuis-Balkbrug) en bestaat uit 9 personen, bracht prachtige liedjes ten gehore. Het publiek genoot duidelijk van deze muzikale intermezzo's.
In de foyer kregen alle bezoekers gratis koffie met een kniepertien en glühwein aangeboden. Er werden ook knieperties gebakken en verkocht. Het "HVA-winkeltje" ontbrak natuurlijk niet.
Kortom: Genoeg te zien en te beleven.
Dinsdag (28 december) was de toestroom van belangstellenden enorm. Doorlopend waren de ruimtes in de kelder goed bezet. In de gashouder werden weer oude films vertoond en gaf voorzitter Barend Rooseboom uitleg over de werking van de gashouder in het verleden, en de nieuwe functie die het industrieel monument in dit jaar heeft gekregen.
Voor de HVA waren deze twee dagen weer een groot succes. Ruim vijfhonderd bezoekers kwamen een kijkje nemen en uit de reacties mag worden geconcludeerd dat de "kiekjesdagen" nog lange tijd in de activiteiten-jaaragenda van de HVA kunnen worden opgenomen.