9 juli 1809 - 9 juli 2009

Het kanaal De Dedemsvaart, het dorp Dedemsvaart en tenslotte ook onze vereniging zijn vandaag (donderdag 9 juli 2009) weer flink "op de kaart" gezet.
De jubileumviering, die vandaag plaatsvond, was een aaneenschakeling van tal van hoogtepunten waarover nog lange tijd zal worden nagepraat.
De nazaten van Baron van Dedem die op uitnodiging van de HVA bij de feestelijkheden aanwezig waren spraken van een "onvergetelijke dag".

Vanaf ongeveer 12 uur werden de genodigden, waaronder ruim dertig nazaten van Baron van Dedem, ontvangen in de Turfschuur. De genodigden kregen koffie en broodjes aangeboden. Ook was er voor iedereen een kop soep.
Om ongeveer kwart over één vertrok een historische optocht van diverse hand- en trekkarren, koetsen, huifkarren en enige motorisch aangedreven voertuigen richting het violenveld aan de Hoofdvaart. (Het violenveld was enige weken geleden al merendeels aangeplant door leerlingen van het Vechtdalcollege).
Na een officieel welkomstwoord door Barend Rooseboom, waarbij hij een vurig pleidooi hield voor het weer opengraven van de gedempte kanalen en wijken. volgden toespraken van dhr. P. Jansen (gedeputeerde van Overijssel) en burgemeester Meulman.
Vervolgens kon het massaal toegestroomde publiek genieten van een act van een tweetal waternimfen, muziek en het symbolisch weer opengraven van het kanaal, door het planten van de laatste blauwe viooltjes door de kinderen Van Dedem onder toeziend oog van gedeputeerde Jansen.

De familie van Dedem bood de HVA een door Roel Kuiken geschilderd doek van de Wisseling aan. Dit schilderij geeft een beeld van de Wissling in de winter omstreeks 1960.
Dit schilderij is te bezichtigen in de oudheidkamer.
Bakkerij Dorgelo had een prachtig standbeeld van de baron laten vervaardigen, dat t.z.t. een plaatsje moet krijgen aan de Wisseling. Het beeld staat nu tijdelijk in het leshuis op het kalkovencomplex.
De deelnemers aan de historische optocht (waaronder veel vrijwilligers van de HVA) vertrokken na de feestelijkheden aan de Hoofdvaart weer naar het kalkovencomplex, waar het programma werd voortgezet. Zo werd er een nieuwe film gepresenteerd (de "Vaart" erin) en kon men luisteren naar een nieuw lied van de groep "Tissue". Onder het genot van een hapje en drankje werd er nog enige tijd gezellig nagebabbeld over deze jubileumviering.