12 september 2009 - Een ONVERGETELIJKE dag

Het was zaterdag 12 september voor een groot aantal vrijwilligers en de bestuursleden "al vroeg dag".  Nog diverse voorbereidingen moesten worden getroffen om bezoekers te kunnen ontvangen i.v.m. Open Monumentendag en... natuurlijk het 25 jarig jubileum van de Historische Vereniging Avereest.
Begon de dag aanvankelijk nog enigszins somber, al vrij snel brak de zon letterlijk en figuurlijk door.
Al ruim voor 10.00 uur kwamen de eerste bezoekers een kijkje nemen. De bestuursleden stelden zich op voor de receptie.
Om 11.00 uur volgde de officiële opening. Barend Rooseboom keek in zijn toespraak terug op de afgelopen 25 jaar en vervolgens sprak hij over de dromen van de HVA voor de komende 25 jaar: (Recreatieve) scheepvaart terugbrengen in dit gebied!
Wethouder Liese blikt terug naar het eerste onderkomen van de HVA: "een hokje onderin het voormalige gemeentehuis". Het deed hem denken aan een kolenhok. "Dedemsvaart mag trots zijn op dit complex, dat dankzij de HVA tot stand is gekomen", aldus Liese.

Het boek "Met pennenstreken langs De Dedemsvaart"  dat door de HVA werd uitgegeven ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan, werd door een goochelaar (voormalig huisarts Meyboom) te voorschijn getoverd en overhandigd aan Bertus Drent, zoon van de maker van de pentekeningen in het boek.
Op zijn beurt overhandigde Bertus Drent dit eerste exemplaar aan wethouder Liese.

Wie dacht dat daarmee het officiële gedeelte was afgerond, kwam bedrogen uit, want... vice voorzitter Wink nam het woord en kondigde de komst van burgemeester Meulman aan. Voorzitter Rooseboom was de regie even kwijt. De verbazing was groot.
Barend Rooseboom kreeg o.a. voor zijn 25-jarig voorzitterschap een Koninklijke onderscheiding opgespeld.

Omstreeks 12.00 uur kon het feest dan echt beginnen.
Het was inmiddels al behoorlijk druk op het kalkovencomplex. Het boek "Met pennenstreken langs De Dedemsvaart" ging als een warm broodje over de toonbank. Ook de andere stand met boeken, DVD's, kaarsen, kaarten had een grote toeloop van geïnteresseerden.
Bij de fotostand van de HVA was het een drukte van belang. De medewerkers (vrijwilligers) van onze vereniging hadden soms amper tijd om een kopje koffie te drinken of een broodje te eten.
De kraampjes met streekproducten en de stands van de plaatselijke kunstenaars werden goed bezocht. Een draaiorgel zorgde voor de muzikale noot.
Feest alom dus. Gedurende de gehele middag bleef het ontzettend druk en gezellig op het kalkovencomplex.
Naast een draaiorgel waren er een shantykoor (De Scheepsjagers), een vocal-groep (Tissue), een blaasorkest (Toet'n en Bloaslust) en een volksdansgroep uit Hellendoorn. Afwisselend werd er opgetreden, hetgeen er voor zorgde dat er doorlopend afwisseling was in activiteiten.
Samenvattend: Een zonnige, feestelijke en geslaagde dag voor de ruim tweeduizend bezoekers. Een dag om niet te vergeten!
Voor de medewerkers van de Historische Vereniging Avereest werd de dag afgesloten met een gezellig etentje.

Klik hier voor nog meer foto's.