Kiekjesdagen (2005) weer groot succes

 
Voor het vijfde achtereenvolgende jaar (de eerste keer was in 2001) heeft men afgelopen woensdag en donderdag weer groepsfoto’s kunnen bekijken bij de Historische Vereniging Avereest.
Deze kiekjesdagen zijn inmiddels uitgegroeid tot een bekend evenement in de voormalige gemeente Avereest en wijde omgeving en zijn een feest van ontmoeting en herkenning. Vroegere  schoolvriend(inn)en, buurtbewoners, dorpsgenoten, enz. die elkaar soms jarenlang niet hebben gezien of gesproken, ontmoeten elkaar op de kiekjesdagen in de oudheidkamer of de turfschuur.  We kunnen spreken van een reünie. 

In de oudheidkamer liggen op een lange tafel vele mappen met daarin even zovele foto’s, voorzien van namenlijsten. De bezoekers zoeken een voor hen interessante map van een school of vereniging en speuren de foto’s en namenlijst na. Ondertussen werd er druk gebabbeld over gebeurtenissen en ervaringen van vroeger. ”Zeg weet je nog wel dat………, enz. enz.”. Gezelligheid troef! 
In de turfschuur heerst een andere sfeer. Op lange tafels liggen een groot aantal groepsfoto’s, waarbij lijsten zijn gevoegd waarop nog geen, of enkele namen staan vermeld. Bezoekers schuifelden langs de tafels en zoeken naar bekende gezichten. Vroegere vrienden, kennissen, familieleden, enz.

De HVA hoopt door bezoekers de gelegenheid te geven deze foto’s met meerdere personen te bekijken, veel namen te kunnen achterhalen. Bij de ene foto lukt dat heel snel, bij andere duurt het veel langer of helemaal niet. Het maakt daarbij eigenlijk niet zoveel uit of het heel oude, of foto’s van meer recentere datum, betreft.  
De vrijwilligers en het bestuur van de HVA waren aan het eind van de kiekjesdagen zeer tevreden mensen:  Veel heel tevreden en blije bezoekers, veel (door bezoekers meegebrachte) nieuwe foto’s, veel bijgeschreven namen en tenslotte ook een aantal nieuw leden.

Het aantal bezoekers wordt geschat op 250 – 300 personen, waaronder ook weer een aantal bekende oud-Dedemsvaarters, zoals Reinier Paping en echtgenote en de familie Wiersma, die al in 1971 uit Dedemsvaart zijn vertrokken. 

 

Ga terug