Expositie scheepvaart

Eveneens op 9 april ('s middags) werd door de "Werkgroep Scheepvaart" van onze historische vereniging de expositie Schepen en scheepvaart rondom de Dedemsvaart geopend. Deze expositie vindt u in de oudheidkamer. Op de panelen zijn talrijke foto's uit het rijke scheepvaartverleden van de Dedemsvaart te zien, o.a. schepen, scheepvaart en scheepswerven. Verder zijn er ook scheepsattributen en scheepsmodellen te zien. Tevens is er documentatie. De werkgroep heeft een lijst samengesteld van alle schepen die ooit eens hun domicilie hadden te Avereest (honderden), en de schepen die op scheepswerven in Avereest zijn gebouwd. In totaal zijn er dertien scheepswerven geweest in de loop van de tijd. Scheepswerf Peters is van Dedemsvaart naar Kampen verhuist. Geertman die een scheepswerf had aan de Moerheimstraat is verhuist naar Zwartsluis, waarna de woonarkenbouwer Van Wieren aan de Moerheimstraat aldaar een bedrijf had. Mittendorff heeft jarenlang een grote scheepswerf gehad aan de Hoofdvaart. De Dedemsvaartse Onderlinge Verzekerings Maatschappij van IJzeren Schepen heeft tot ver in de zestiger jaren een nuttig en bloeiend bestaan gehad. Talrijke schepen waren er bij verzekerd (zie HVA 2001/4 pag.47).
De tentoonstelling werd geopend door de oud-schipper Gerrit Klein uit Zutphen, met het geven van een signaal op de scheepstoeter.
Deze expositie zal ook in het seizoen 2006 nog te zien zijn. De werkgroep is nog steeds bezig met het verzamelen van nieuwe materialen (foto's en documentatie). Mocht u informatie/foto's e.d. hebben van schepen die in Dedemsvaart zijn gebouwd, wilt u dan eens contact met ons opnemen?