20 jaar HVA - zaterdag 25 september 2004

Zaterdagmorgen bij de officiële opening was de turfschuur te klein om alle belangstellenden een plaats te kunnen bieden.
Na een hartelijke welkom voor alle belangstellenden, keek Barend Rooseboom terug naar de afgelopen 20 jaar.
Burgemeester Meulman loofde de vereniging voor haar inzet en doorzettingsvermogen.
Na het overhandigen van de ambtsketen van de voormalige gemeente Avereest aan de HVA, werd door de burgemeester (voor deze gelegenheid gekleed in sluiswachterstenue) overgegaan tot de ingebruikneming van het sluiswachtershuisje.

Wethouder Pouwels opende aansluitend het kinderproject in de middelste (van de drie) kalkoven. In deze kalkoven kunnen kinderen in de leeftijdsgroep 6 - 13 jaar spelenderwijs o.a. het proces van schelpen tot kalk en de verwerking van veen tot turf ontdekken.

De HVA bood de bezoekers de gehele dag een doorlopende programma.
In de turfschuur kon men luisteren naar een stukje revue door Jan Dekker en Jan Nijensikkens. Ook kon men er kijken naar een beamer-presentatië: 20 jaar HVA.
Op het plein voor de kalkovens zongen "De scheepsjagers" uit Balkbrug en danste een volksdansgroep uit Dedemsvaart.
Voor de kinderen was er behalve het nieuwe kinderproject ook een zoektocht samengesteld. Aan de hand van fotootjes moesten de kinderen diverse objecten op het complex opzoeken. Na het vinden van alle bij de objecten geplaatste letters kregen de kinderen een cadeautje aangeboden.

Er kan terug worden gezien op een prachtige dag. Complimenten alom! Veel lovende reacties waren er voor de vele vrijwilligers en het bestuur van . Ongeveer 500 belangstellenden hebben we mogen verwelkomen. Alle bezoekers kregen koffie of een drankje aangeboden.
"Prachtig, wat jullie weer gedaan hebben: oude herinneringen in de turfschuur,  het lijkt wel reünie in het schip, de oude foto's in de oudheidkamer", waren zo maar een paar opmerkingen van bezoekers.
Redenen genoeg voor de vrijwilligers en het bestuur van de HVA om door te gaan met hun prachtige werk: het bewaren van de historie van Avereest voor het nageslacht.