Leshuis/oudheidkamer

Het Leshuis (leshuus) is door de Historische Vereniging opgesplitst in twee gedeeltes. Het voorste deel (de westzijde) is ingericht als oudheidkamer. Het achterste deel (oostzijde) is nog ingericht als het oorspronkelijke "leshuus".

- 1. Oudheidkamer
In de oudheidkamer wordt er regelmatig (zo mogelijk elk seizoen) een nieuwe expositie opgesteld.
Dit jaar is het thema: "Honderd jaar 'Avondicht'".

Wat vindt u verder altijd in de oudheidkamer?

-
Heel veel informatie over het ontstaan en de ontwikkeling van het van de voormalige gemeente Avereest. In onze bibliotheek vindt u een uitgebreide collectie boeken, waarin u de nodige informatie over dit gebied kunt vinden.
Er staan vele mappen met foto's van: Oud Avereest, Balkbrug en Dedemsvaart, maar ook mappen met groepsfoto's van scholen, verenigingen, bedrijven, enz.
Niet vergeten mag worden de ruime collectie foto's en informatie over schepen, die in Avereest bij diverse scheepswerven, zijn gebouwd. (Kijk hiervoor bij "Meer historie"). Eigenlijk teveel om op te noemen.
-
Een authentiek winkeltje uit het het begin van de vorige eeuw.

- 2. Leshuus
In het achterste gedeelte van het Leshuus zijn veel gereedschappen te vinden, die te maken hebben met het veenkoloniale verleden van deze gemeente.
Ook wordt een fraai beeld gegeven van de schelpkalkproductie zoals deze in de vorige eeuw, en het begin van deze eeuw, in de gemeente Avereest plaatsvond.