Scheepstypen. 1986-4

Willem Wind

 

Beurtveer-reglement 1850. 1987-2

De ontwikkeling die de gemeente Avereest heeft doorgemaakt, dankt zij vooral aan de Dedemsvaart. Dit kanaal was een belangrijke levensader, met name in tijden toen het vervoer over land nog volop in ontwikkeling was.

Lees meer

 

De Dedemsvaart en zijn schippers. 1989-1

Toen in de jaren 1809-1811 het kanaal zover gereedgekomen was dat men aan het vervoer van turf kon beginnen, ontstond er vanzelfsprekend scheepvaart. De eerste schippers waren dan ook uit andere delen van het land afkomstig.

Lees meer

 

MS "Arendje"; eerste reis van een Dedemsvaarts motorschip. 1995-4

Een belangrijk deel van de geschiedenis van de Dedemsvaart wordt gevormd door de schippers en hun schepen, die "het bruine goud" van hier over het hele land verspreidden ............

Lees meer

 

Scheepspraet; schippersvereniging Schuttevaer. 1997-3/4

Jannie Padding

 

Beurtschippers en bodes, vervoer in Dedemsvaart. 1997-3/4

W. van Haeringen

 

Het onderwijs aan schipperskinderen. 2000-2

Jannie Padding

 

"Een varend verleden" door een "Wijkend verleden". 2000-2

Op 27 januari 1894 werd Jacob Klein geboren, als vierde kind uit het huwelijk van Gerrit Klein en Jantien Knol te Nieuwleusen (bij de "duukers").

Lees meer

 

Scheepsjagersdynastie. 2000-2

Zoals de kinderen tegenwoordig in hun vrije tijd verstrooiing zoeken bij de televisie of computer, zo gingen wij op bezoek bij opa en opoe. Bij één van die bezoekjes kwam Pouwel ook even binnen.

Lees meer

 

Scheepsjagersdynastie. 2000-3

Behalve scheepsjager was Paul Timmer ook paardenhandelaar. In een bepaalde periode deed hij deze handel samen met een boerenzoon uit Oud- Avereest, die, nadat hij uit militaire dienst kwam eigenlijk niet meer "op het goede pad" wilde.

Lees meer

 

Scheepsjagersdynastie. 2000-4

Niet ieder paard was geschikt om een schip te trekken; dat moest eerst geleerd worden. Sleperspaarden, paarden in de landbouw en paarden die in de bossen gebruikt werden, moesten bij het aanzetten veel kracht gebruiken.

Lees meer