De broodvissers. 1995-3

In mijn jeugd werd de welvaart in onze contreien grotendeels bepaald door de aanwezigheid van het kanaal de Dedemsvaart en de vele wijken die daarop uitmondden.

Lees meer

 

Overzicht van Avereesters met beroep visser; bij: broodvissers. 1995-3

Hieronder vindt u een overzicht van Avereesters die als beroep dat van “visser" opgaven bij het doen van aangifte bij de Burgerlijke Stand (geboorte, huwelijk en overlijden), met de periode waarin ze onder dat beroep voorkomen.

Lees meer

 

Bezembinders. 1996-1

Een vorm van nijverheid die zich in dit blad niet zo in belangstelling kan verheugen, is die van het bezembinden. Gelet op het grote aantal mensen dat door de jaren heen op Avereester grondgebied in deze "branche" werkzaam is geweest, is die beperkte aandacht niet terecht. Daarom nu een paar feiten op een rijtje.

Lees meer

 

IJsbaanveger; oude beroepen. 1996-4

Wanneer er 's winters in de vaart en in de wijken betrouwbaar en berijdbaar ijs was, maakte men hiervan gebruik om op bezoek te gaan bij de verder afwonende kennissen en familieleden.

Lees meer

 

Brandweer en straatverlichting; oude beroepen. 1997-1

Toen mijn vader nog leefde (hij stierf in 1909) hing er bij ons thuis in de schoen-makerij aan de muur de brandhoorn. Dat was zoiets als een schippershoorn, maar dan wat gebogen.

Lees meer

 

Sigarenmakers; bij: een sigaar uit eigen doos. 1997-3/4

Nicolaas Leijds werd in 1830 geboren in Babyloniënbroek, gemeente Meeuwen in het Noord-Brabantse land, halverwege Gorinchem en Kaatsheuvel. Toen zijn vader, een N.H. dominee, beroepen werd als predikant in Hoogeloon, ten zuid-westen van Eindhoven, verhuisde het gezin in 1843 naar die plaats.

Lees meer

 

Klepperman - nachtwacht; oude beroepen. 1997-3/4

Evenals in Dedemsvaart hadden wij te Sluis 6 voor en na de eeuwwisseling een klepperman of nachtwacht. Wie deze betaalde weet ik niet. Wel was het een publiek "geheim” dat er bij ons aan Sluis 6 ................

Lees meer

 

Gevraagd een schaapherder; "Olde Barteltien"op de Wildenberg. 1999-1

Naar aanleiding van de advertentie in de Meppeler Courant van 10 maart 1915 heb ik Albert Zanting , geboren 1920, op Den Wildenberg gevraagd naar de naam van de schaapherder, die toen is aangenomen. In het geboortejaar van Albert is de schaapskudde opgeheven.

Lees meer